- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građanski preokret: Nadležni ne poseduju procenu uticaja na životnu sredinu kineske fabrike guma

Organizacija Građanski preokret saopštila je danas da Republika Srbija i Grad Zrenjanin ne poseduju Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu buduće fabrike automobilskih guma kineske kompanije Shandong Linglong niti su odlučivali o davanju saglasnosti na nju.

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije je na zahtev da dostavi studiju i saglasnost na nju odgovorilo da ih ne poseduje, a istovetan odgovor je dala i Gradska uprava Zrenjanina, naveo je Građanski preokret u saopštenju za javnost.

Dodali su da stvarno nadležni organ u ovom slučaju, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, nije u zakonskom roku odgovorio na zahtev da dostavi kopiju studije i saglasnost na nju, zbog čega je upućena žalba Povereniku za informacije od javnog značaja.

“Desetinama kilometara sa svih strana buduće fabrike automobilskih guma na banatskim oranicama se proizvodi hrana, zbog čega je posebno važno obratiti pažnju na uticaj tog postrojenja na životnu sredinu”, piše u saopštenju.

Podsetili su da Zrenjanin nema prečistač otpadnih voda, što znači da će se otpadna voda iz ovog postrojenja neprečišćena izlivati u kanalizaciju, odnosno u već zagađenu reku Begej.

Takođe, u Zrenjaninu ne postoji savremena i pouzdana kontrola kvaliteta i zagađenosti vazduha, a poznato je da od 2004. godne nema ni pitke vode, navodi se u saopštenju.

Građanski preokret je naveo da ni Republička direkcija za imovinu nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev da dostavi kopiju ugovora kojim je država poklonila kineskoj kompaniji Shandong Linglong više od 96 hektara građevinskog zemljišta, zbog čega je takođe upućena žalba Povereniku za informacije od javnog značaja.

Građanski preokret je i ranije upozorio da je “nejasna korist” od izgradnje te kineske fabrike u Zrenjaninu i naveo da su investitori ranije plaćali za dugoročni zakup građevinskog zemljišta, od čega je značajne koristi imao i ima gradski budžet.

“Kada se sve to uzme u obzir, poklanjanje više od 96 hektara građevinskog zemljišta kompaniji Shandong Linglong ne zvuči kao ekonomski opravdano i dovodi u pitanje jednakost poslovnih aktera na tržištu Republike Srbije i Grada Zrenjanina”, navodi se u saopštenju za javnost.

Kao ilustraciju, naveli su da kompanija Drekslmajer u ovom trenutku zapošljava više od pet hiljada radnika, a svi investitori u zrenjaninskim industrijskim zonama više od deset hiljada radnika, dok Šandong Linglong najavljuje zapošljavanje 1.500 radnika i to do 2025. godine, što znači da “ni u tom aspektu ne opravdava privilegije koje su joj date”.

Građanski preokret je uputio Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije zahtev da mu dostavi ugovor kojim je država poklonila zemljište kineskoj kompaniji Šandong Linglong i dodao da će taj ugovor učiniti dostupnim javnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!