Građanski preokret: Četvrt miliona ljudi u Banatu bez apoteke koja dežura noću

"Pacijenti prinuđeni da opsedaju Urgentni centar ili Službu hitne pomoći"

03. juna 2019

Aktivisti Građanskog preokreta upozorili su danas da grad Zrenjanin od preko sto hiljada stanovnika i čitav srednji Banat koji mu gravitira, a u kojem živi skoro četvrt miliona ljudi, više nema ni jednu apoteku koja dežura noću.

Oni su u saopštenju naveli da je Zrenjanin pre pet meseci novosadskoj „Apoteci Janković“ dao koncesiju za obavljanje farmaceutske delatnosti u tom gradu narednih 15 godina, kao i da je privatni partner tada preuzeo upravljanje nad 32 državne apoteke.

„Decenijama je jedna od tih apoteka, popularno nazvana ‘centralna’ jer se nalazi u glavnoj gradskoj ulici, radila tokom cele noći. Ta praksa je sada ukinuta. Grad od preko sto hiljada stanovnika i čitav srednji Banat koji mu gravitira, a u kojem živi skoro četvrt miliona ljudi, više nema ni jednu apoteku koja dežura noću“, ističe Građanski preokret.

Istakli su i da su pacijenti kojima je potreban lek ili drugo farmaceutsko sredstvo od ponoći do jutra prinuđeni da opsedaju Urgentni centar gradske bolnice ili Službu hitne medicinske pomoći.

„Gradska vlast nije umela da organizuje rad apotekarske ustanove na održiv način pa je posegnula za privatno-javnim partnerstvom. Možda će na taj način sačuvati radna mesta u ‘državnoj’ apoteci, ali javni interes očigledno nije adekvatno zaštitila“, ocenili su aktivisti Građanskog preokreta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga