Građanski front pozvao sve gradove u Srbiji da naprave lanac Buke protiv diktature

"Paket pomoći Zapadnom Balkanu, koji će biti usvojen na samitu, ne bi trebalo da bude 'blanko ček' za Aleksandra Vučića"

05. maj 2020

Asocijacija lokalnih političkih organizacija Građanski front pozvala je sve gradove u Srbiji da naprave lanac „Buke protiv diktature“, navodeći da su se juče takvom pozivu koji je krenuo iz Kosjerića, odazvali Požega, Užice i Valjevo, dok je Apatin pozvao Sombor.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, Građanski front je „pokrenuo ovaj lanac kako bi se što više gradova uključilo u akciju ‘Bukom protiv diktature’, koju je pokrenula Inicijativa Ne davimo Beograd, u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju.

„Buka protiv diktature digla je prethodnih dana celu Srbiju na noge i to u trenutku kada su nam sem prozora i balkona drugi javni prostori zatvoreni zbog opasnosti od širenja zaraze. Ovih dana, pored prozora i balkona, građani prave buku i ispred svojih ulaza, zgrada i kuća“, navodi se u saopštenju.

Građanski front – Ne davimo Beograd, Lokalni front, Kritična masa Kula, Građanski front Vlasotince, Bez straha Apatin, Lokalni front Valjevo, Udruženi pokret slobodnih stanara Niš, Inicijativa za Požegu su inicijative i organizacije koje su pozvale na akciju „Bukom protiv diktature“ kojom građani pravljenjem buke u 20.05 sati iskazuju svoje nezadovoljstvo odlukama i merama vlasti u Srbiji.

Pismo organizatorima Samita EU – Zapadni Balkan: Sprečite urušavanje demokratije u Srbiji

Inicijativa Ne davimo Beograd je povodom samita EU – Zapadni Balkan, koji se održava 6. maja, otvorenim pismom apelovala na EU da „spreči dalje urušavanje demokratije u Srbiji„, saopšteno je iz ove Inicijative.

U otvorenom pismu predsedavajućem Evropskog saveta i liderima Evropske unije Inicijativa Ne davimo Beograd je zatražila danas da „paket pomoći Zapadnom Balkanu, koji će biti usvojen na ovom samitu ne bi trebalo da bude ‘blanko ček’ za Aleksandra Vučića i ostale nosioce vlasti da nastave sa daljim urušavanjem demokratije u Srbiji“.

U pismu se apostrofira da je nužno usloviti bilo kakvu podršku zemljama Zapadnog Balkana sa obavezom da se ona ne zloupotrebljava za partijske potrebe Srpske napredne stranke, kao i da se poštuju osnovne vrednosti EU – demokratije, jednakosti, vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava.

U otvorenom pismu se traži od EU da utiče na zemlje kandidate „da zaustave napade, pritiske i zastrašivanja građana, aktivista, nezavisnih novinara, i opozicionih političara, sa posebim fokusom na poslednja dešavanja u Srbiji tokom pandemije kada je vlast angažovala huligane i organizovala „bakljade“ sa krovova kako bi odgovorila na građansko nezadovoljstvo koje se javilo kao reakcija na poteze vlasti u vidu pravljenja buke sa prozora i balkona“.

U pismu se apeluje na Evropsku uniju da se obaveže na sprovođenje ambicioznih mera u domenu zaštite životne sredine i na Zapadnom Balkanu na osnovu predloga Evropskog zelenog dil-a (European Green deal), saopšteno je iz Inicijative Ne davimo Beograd.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga