Građanski front: Naručena hajka protiv Jove Bakića, nakon izjava Aleksandra Vučića

"Sinhronizovani policijsko-medijski progon”

15. juna 2019

Građanski front najoštrije je danas osudio policijsko saslušavanje sociologa Jove Bakića i ocenio da se radi o “naručenoj hajci” protiv njega.

“Posebno je uznemirujuće što do ovoga dolazi neposredno nakon izjave predsednika Aleksandra Vučića, u kojoj se profesor Bakić označava kao nasilnik i stoga kao legitimna meta sinhronizovanog policijsko-medijskog progona”, naveo je Građanski front u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je to još jedan u nizu primera pritisaka na slobodu mišljenja i govora u Srbiji, o kojima jasno govore i Fridom haus i Evropska komisija u svojim najnovijim izveštajima.

“Glavni generator nasilja u Srbiji je upravo režim koji progoni i zastrašuje slobodnomisleće i kritički nastrojene pojedince i organizacije. Zahtevamo da se hajka na doktora Bakića pod hitno obustavi i da se predstavnici izvršne vlasti suzdrže od izjava kojima se ugrožava nezavisnost pravosuđa, a slobodnomislećim građanima crtaju mete na čelu”, piše u saopštenju.

Jovo Bakić je član Građanskog fronta, koalicije 12 lokalnih organizacija.

Građanski front čine Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front iz Kraljeva, Lokalni front iz Valjeva, Lokalni front iz Vlasotinca, Samo jako iz Mladenovca, Kritična masa iz Kule, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Pokret Jasno i glasno iz Požarevca, Inicijativa za Požegu, Građanski preokret iz Zrenjanina, Samo lokalno iz Bečeja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga