Građanski front: Levijatan i Srbska čast uzimaju zakon u svoje ruke, nadležni ćute na fašističko nasilje

"Da li je režim prepustio ingerencije države ekstremno desničarskim parapolicijskim organizacijama"

16. sep 2019

Građanski front upitao je danas nadležne organe s kojim pravom grupe, koje sebe predstavljaju kao zaštitnike životinja, „Levijatan“ i „Srbska čast“ uzimaju zakon u svoje ruke i zastrašuju građane Niša, kao i zašto se o tome ne oglašavaju nadležni organi i gradska vlast.

Kako se navodi u saopštenju, Građanski front je upitao i ko štiti te organizacije i dopušta im „zastrašivanje građana Niša“.

„Da li nedostatak reakcije nadležnih organa znači da je režim prepustio ingerencije države ekstremno desničarskim parapolicijskim organizacijama? Podsećamo da je bezbednosna situacija u Nišu već dve godine ozbiljno ugrožena, da ogroman broj slučajeva paljenja automobila gradskih i policijskih zvaničnika još uvek nije objašnjen, niti rešen, kao i da je u ovom gradu pre svega tri meseca zbog nošenja antifašističkih obeležja izboden Uroš Janjić“, navodi se u saopštenju.

Građanski front je naveo da je nedopustivo da se građani Niša u sopstvenom gradu osećaju „nebezbedno, a da fašističko i rasističko nasilje, kao i ostali vidovi nasilničkog ponašanja i ugrožavanja javne bezbednosti ostaju nekažnjeni“.

„Niš mora biti bezbedno i sigurno mesto za sve koji u njemu žive“, navodi se u saopštenju.

Na društvenim mrežama nedavno se pojavio snimak na kome se vide pripadnici organizacija „Levijatan“ i „Srbska čast“ kako u niškom naselju Crvena zvezda oduzimaju konja pripadniku romske populacije, za koga su tvrdili da je zlostavljao tu životinju, i to sve snimaju, kao i njihovo raspitivanje i traganje za romskim maloletnikom po naselju u kome živi.

Tom prilikom je osnivač „Srbske akcije“ Bojan Stojković rekao da će „zbog ponašanja romskog maloletnika ceo kraj ispaštati“ i da će oduzeti „svaku životinju ako se ne edukuju o životinjama“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga