Građanske inicijative: Policija ćuti o napadima na Kuću ljudskih prava

"Atmosfera nekažnjivosti i tolerisanja govora mržnje"

24. feb 2018

Građanske inicijative zatražile su od policije da odgovori na zvanični zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja koji im je poslat nakon što je desničarska organizacija održala skup ispred prostorija Saveza udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije.

U saopštenju je navedeno da policija nije odgovorila na zahtev iako je prošlo više od 15 dana zakonom propisanog roka i da su zaposleni u Kući ljudskih prava i demokratije obavestili Poverenika za informacije od javnog značaja da policija nije odgovorila na zahtev.

„Posledica atmosfere nekažnjivosti i tolerisanja govora mržnje doveli su do toga da se danas ponovo susrećemo na izlogu Kuće sa natpisima i targetiranjem udruženja građana kao neprijateljima Srbije i stranim agentima. Pozivamo policiju i nadležne institucije da hitno reaguju na konstantne napade nacionalističkih snaga na udruženja građana koja se zalažu za poštovanje ljudskih prava“, piše u saopštenju.

Građanske inicijative navode da je zvanični zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja poslat 2. februara nakon što su se predstavnici nacionalističkih snaga okupili da bi protestovali zbog nominacije Nataše Kandić za Nobelovu nagradu za mir, a pritom su, kako je navedeno, koristili govor mržnje i diskriminatorne poruke zabranjene zakonom.

Navode da policija, iako je bila pozvana, nije izašla na lice mesta, što je MUP demantovao.

Nakon skupa, predstavnici Kuće poslali su zvaničan zahtev Policijskoj stanici Stari grad za dostavljanje informacija od javnog značaja, u kom su tražili informaciju o tome da li je skup bio prethodno prijavljen, transkript razgovora u kome zaposleni zovu policiju i svim radnjama koje su preduzete nakon poziva.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga