- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građanska Vojvodina: Zabraniti skup radikala u Hrtkovcima, ugrožena bezbednost građana

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahtevala je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani okupljanje članova i funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS) zakazano za subotu 4. maja i spreči “ponavljanje zločina” koji je lider radikala počinio u tom mestu devedestih godina prošlog veka.

“Zakazivanje otadžbinskog kongresa SRS u Hrtkovcima je očigledan nastavak politike širenja nacionalne mržnje od čijih posledica se ovo društvo još nije oporavilo. Da su takve provokacije izuzetno opasne svedoče hiljade žrtava suludih etničkih inženjeringa sprovođenih pre tri decenije. Za aktuelne provokacije, međutim, nije odgovoran samo osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, za njih će, ukoliko se dozvole, ključnu odgovornost snositi vlast i institucije ove države”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Ocenili su da se radi o “političkom iživljavanju” u sredini koja još nosi ožiljke devedesetih i dodali da je to protivno i važećem Ustavu Srbije i prihvaćenim međunarodnim konvencijama kojima se zabranjuje izazivanje i raspirivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti.

“Posle nacionalističkog skupa pred pekarom ‘Roma’ u Borči u kojem je pretnjama bio izložen građanin albanske nacionalnosti, a koji je vlast dozvolila, nesmetano održavanje radikalskog konresa u Hrtkovcima bio bi jasan i veoma opasan znak da je bezbednost manjinskih zajednica u Srbiji ozbiljno ugorožena”, navela je Građanska Vojvodina.

Apelovali su i na građane da ne dozvole da društvom zavladaju “nacionalističke horde” i da od institucija države zahtevaju da deluju u skladu sa propisima i zaštite meštane Hrtkovaca, kao i sve druge građane ove zemlje od samoproklamovanih zaštitnika nacionalnih interesa.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, iz Vojvodine je u periodu od 1991. do 1995, proterano nekoliko desetina hiljada Hrvata.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!