- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građanska Vojvodina: Zabrana utakmice – uvod u novu samoizolaciju Srbije

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je danas osudila odluku državnih organa da zabrane odigravanje rukometne utakmice između juniorki Srbije i Kosova i ocenila da takvim odlukama vlast u Srbiji zemlju uvodi u novu samoizolaciju.

“Uvereni smo, međutim, da ovakva, ‘spontana’ reakcija državnih organa i te kako ima veze i sa činjenicom da se približilo vreme da ovdašnja vlast konačno i na delima dokaže svoju opredeljenost za evropski put, potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Građanska Vojvodina je izrazila bojazan da je takva odluka državnih organa “samo uvod u početak nove agonije i lutanja Srbije, nalik na onu iz devedesetih godina prošlog veka”, koja je od Srbije bila napravila “neku vrstu evropske Severne Koreje, zemlje izolovane od sveta i od razuma”.

“Kao što kaže narodna poslovica, ne može se jednom stražnjicom istovremeno sedeti na više stolica. Ako se u narednom periodu nastavi sa ovakvom politikom, biće to jasan dokaz da radikali možda menjaju ime ali ćud nikada i da je na vlasti ista ona koalicija koja je Srbiju odvela u rat sa celim svetom, pre tačno 19 godina”, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je odluku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića o zabrani odigravanja utakmice i podršku odluci od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvala “nerazumnim i duboko štetnim činom”.

“Država je još jednom kapitulirala pred huliganima, koji se lažno predstavljaju kao navijači, i time nanela nemerljivu štetu ne samo nevinim mladim sportašicama, već i evropskom putu Srbije, u koji se ova vlast navodno zaklinje”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da država u kojoj ministar policije zabranjuje odigravanje međunarodnih utakmica “po definiciji podseća na banana-republiku i na državu koja je na korak od diktature”.

“U to nas dodatno uverava činjenica da predsednik takve države pravda ovaj opasni čin. Doduše, isti taj predsednik Republike je, prema sopstvenim i više puta ponovljenim svedočenjima, takođe u mladosti bio huligan”, navodi se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Građanska akcija Pančevo.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!