Građanska Vojvodina: Zabrana utakmice – uvod u novu samoizolaciju Srbije

"Uvod u početak nove agonije i lutanja Srbije, nalik na onu iz devedesetih godina prošlog veka”

24. mar 2018

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je danas osudila odluku državnih organa da zabrane odigravanje rukometne utakmice između juniorki Srbije i Kosova i ocenila da takvim odlukama vlast u Srbiji zemlju uvodi u novu samoizolaciju.

“Uvereni smo, međutim, da ovakva, ‘spontana’ reakcija državnih organa i te kako ima veze i sa činjenicom da se približilo vreme da ovdašnja vlast konačno i na delima dokaže svoju opredeljenost za evropski put, potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Građanska Vojvodina je izrazila bojazan da je takva odluka državnih organa “samo uvod u početak nove agonije i lutanja Srbije, nalik na onu iz devedesetih godina prošlog veka”, koja je od Srbije bila napravila “neku vrstu evropske Severne Koreje, zemlje izolovane od sveta i od razuma”.

“Kao što kaže narodna poslovica, ne može se jednom stražnjicom istovremeno sedeti na više stolica. Ako se u narednom periodu nastavi sa ovakvom politikom, biće to jasan dokaz da radikali možda menjaju ime ali ćud nikada i da je na vlasti ista ona koalicija koja je Srbiju odvela u rat sa celim svetom, pre tačno 19 godina”, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je odluku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića o zabrani odigravanja utakmice i podršku odluci od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvala “nerazumnim i duboko štetnim činom”.

“Država je još jednom kapitulirala pred huliganima, koji se lažno predstavljaju kao navijači, i time nanela nemerljivu štetu ne samo nevinim mladim sportašicama, već i evropskom putu Srbije, u koji se ova vlast navodno zaklinje”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da država u kojoj ministar policije zabranjuje odigravanje međunarodnih utakmica “po definiciji podseća na banana-republiku i na državu koja je na korak od diktature”.

“U to nas dodatno uverava činjenica da predsednik takve države pravda ovaj opasni čin. Doduše, isti taj predsednik Republike je, prema sopstvenim i više puta ponovljenim svedočenjima, takođe u mladosti bio huligan”, navodi se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Građanska akcija Pančevo.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga