Građanska Vojvodina: Umesto spomenika generalu koji je razarao Vukovar, postaviti spomenik Novosadski korpuse – stidi se!

"Razaranje Vukovara je neizbrisiva ljaga na obrazu glavnog grada Vojvodine”

07. nov 2019

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je danas osudila nameru Vojske Srbije da u Novom Sadu otkrije spomen-ploču Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, koji je komandovao napadom na Vukovar i ocenila da se takvim potezom vojska ruga žrtvama ratnih zločina.

Građanska Vojvodina je u saopštenju za javnost navela da je Bratić komandovao razaranjem Vukovara i dodala da je to bila “jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine”.

Vojska Srbije je u saopštenju za javnost povodom obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, za petak, 8. novembar u 13.30 sati najavila otkrivanje spomen-ploče Bratiću u Spomen-sobi u vojnom kompleksu Dunavska, u centru Novog Sada.

“Ovo je još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. veka. Promocijom knjiga osuđenih ratnih zločinaca, postavljanjem spomen-ploča i sličnim revizionističkim potezima, Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih porodica živote pretvara u još veći pakao”, poručila je Građanska Vojvodina.

Podsetili su na “jedan od najistinitijih” grafita u istoriji Novog Sada, koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru grada: “Novosadski korpuse – stidi se!”

“Oni, međutim, ne znaju za stid već se ponose zločinima koji su počinjeni u vreme režima Slobodana Miloševića, u svetu poznatog kao ‘balkanskog kasapina’. Ni to nije nikakvo iznenađenje, jer su na vlasti isti direktni učesnici u tom zločinu. Mi se, međutim, stidimo zbog svih krvavih tragova miloševićevskog šovinizma na području nekadašnje zajedničke države. Koristimo se i ovom prilikom da izrazimo naše saučešće svim žrtvama ratnih zločina koji su počinjeni u ime fašističke ideje stvaranja ‘velike Srbije’”, navela je Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga