Građanska Vojvodina: Sramna oslobađajuća presuda za neonaciste

"Presedan kakav čak ni Srbija odavno nije doživela"

09. apr 2019

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina saopštila je danas da je “zaprešaćena” odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović oslobođen od krivične odgovornosti za fizički napad na učesnike Antifašističke šetnju “Stop fašizmu” u Novom Sadu 2007. godine i pozvala sudsku vlast da preispita tu odluku.

“Oslobađanjem od krivične odgovornosti vođe zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića, Apelacioni sud u Novom Sadu napravio je pravni presedan kakav čak ni Srbija odavno nije doživela. Izjednačavajući prekršajno i teško krivično delo, što je bez sumnje izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, sud je ustvari presudio svim građanima koje su Davidović i njegovi neonacisti napali 7. oktobra 2007. u Novom Sadu”, ocenila je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Građanska Vojvodina je toga dana organizovala Antifašističku šetnju “Stop fašizmu” kao reakciju na bujanje fašizma i neonacizma u glavnom gradu Vojvodine, a neonacisti su se istog dana okupili u dvorištu Doma vojske gde su održavali zabranjeni skup “Marš za jedinstvo Srbije”.

Tom prilikom napali su građane koji su mirno šetali pored ograde Doma vojske, bacali kamenice i flaše i povredili nekoliko njih. Prvostepenom presudom utvrđeno je da je Davidović komandovao tim ljudima, a da su se neki od njih popeli na ogradu i nacistički salutirali u pravcu građana ispruženom desnom rukom.

Davidović je 30. oktobra prošle godine osuđen u Višem sudu u Novom Sadu na godinu dana zatvora zbog pomenutog dela. Sud je tada osudio i Nedeljka Pešića na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 meseci, ali je i njega Apelacioni sud oslobodio krivice.

“Apelacioni sud je doneo ovu sramnu i neverovatnu odluku 6. marta, a u presudi piše da su Davidović i Pešić oslobođeni zbog poštovanja načela ‘Ne bis in idem’, pošto je protiv njih dvojice već vođen prekršajni postupak 2007. godine zbog remećenja javnog reda i mira. Tada je Davidović oslobođen zbog nedostatka dokaza, a Pešić je osuđen na 25 dana zatvora”, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je upitala da li presuda Apelacionog suda znači da Davidović sada može slobodno da se vrati iz Italije u koju je pobegao od suđenja i da nastavi svoje pohode i napade na slobodomisleće građane u Vojvodini i Srbiji.

“Protiv navedene odluke Apelacionog suda nije dozvoljena žalba, te je krivični postupak pravosnažno okončan. Ipak, protiv odluke Apelacionog suda može se podneti zahtev za zaštitu zakonitosti o kom odlučuje Vrhovni kasacioni sud. Stoga apelujemo na tužilaštvo u Novom Sadu da ozbiljno shvati moguće posledice sramne odluke Apelacionog suda i posegne za ovim vanrednim pravnim lekom. Time će se staviti u zaštitu slobodnih građana, a ne nasilnika i kriminalaca”, ocenjuje se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga