- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građanska Vojvodina: Smeniti gradsku funkcionerku zbog učešća na četničkoj proslavi u Višegradu

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je danas od gradskih vlasti u Novom Sadu da pod hitno smene zamenicu predsednika Skupštine grada Novog Sada Branku Bežanov koja je u nedelju prisustvovala “užasnom nacionalističkom četničkom skupu” u Draževini pored Višegrada.

“Nad tim skupom se zgrozio čitav civilizovani svet, jer su se na njemu slavili monstruozni zločini iz Drugog svetskog rata i ratova iz devedesetih godina 20. veka”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Prema njihovim rečima, činjenica da je prisustvovala tom skupu u okviru delegacije četničkog Pokreta za obnovu kraljevine Srbije, čija je Branka Bežanov šefica odborničke grupe u Skupštini grada, ne abolira gradske vlasti od obaveze da je smene sa mesta zamenice predsednika Skupštine grada.

“Kako je moguće da grad koji je zvanično Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture kao zamenicu predsednika Skupštine grada ima osobu koju nije sramota da slavi zločine?”, piše u saopštenju.

Podsetili su da su upravo u Višegradu i u okolini tokom Drugog svetskog rata, kao i tokom ratova iz devedesetih godina prošlog veka četnici počinili neke od najkrvavijih i najmonstruzonijih zločina.

“Uz povike ‘Bog čuva Srbiju’, ‘Bog čuva Republiku Srpsku’, u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta pevali su i: ‘Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina’. Ukoliko gradske vlasti u Novom Sadu ne budu smenile Branku Bežanov, smatraćemo da i oni odobravaju zločine koji su počinjeni u Višegradu i okolini”, navela je Građanska Vojvodina.

Oni su upitali da li će, ukoliko Branka Bežanov ne bude smenjena, to značiti da gradske vlasti opravdavaju i “žive lomače”, koje je devedesetih godina na doživotnu robiju osuđeni ratni zločinac Milan Lukić pravio u Višegradu, tako što bi u kuće zatvorio starce, žene i decu, a potom kuće zapalio sa svima njima unutra.

“Da li to znači da odobravaju masovne egzekucije na čuvenoj ćupriji na Drini, ili masovna silovanja Bošnjakinja na Bikavcu i širom bosanskog Podrinja, od Foče do Bijeljine? Ili opravdavaju masovne četničke pokolje nad muslimanima u jesen 1943. godine u Višegradu? Evropa, čiji je Novi Sad kulturna prestonica za 2021. godinu i omladinska prestonica za ovu godinu, izgrađena je na tradiciji antifašizma. Četnički skup koji je održan pored Višegrada je sušta suprotnost svim modernim evropskim vrednostima, za koje se navodno Srbija i Grad Novi Sad zalažu”, poučila je Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanska akcija Pančevo, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!