Građanska Vojvodina: Pretnje novinarima ugrožavaju sve građane

"Neophodan je građanski otpor gušenju osnovnih ljudskih prava"

12. okt 2018

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahtevala je danas od nadležnih da se hitno izjasne o pretnjama, koje su skupštinske govornice uputili šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović i poslanik vladajuće koalicije Marijan Rističević predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću.

“Upozoravamo da poslednji napadi funkcionera vladajuće stranke na Sejdinovića predstavljaju opasnu poruku od koje bi morali da se ograde svi poslanici i pozivamo javnost da prestane da na ovakve incidente gleda kao na normalno ponašanje, jer je ovde reč o pozivu na linč”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Aleksandar Martinović je za skupštinskom govornicom izjavio da Sejdinović „ne želi dobro svojoj državi, želi da unese strah i nemir kod građana” i optužio ga da “šiiri paniku i dezinformacije”.

Marijan Rističević je u kontekstu skupštinske rasprave o zagađenju životne sredine poručio da se mora govoriti „i o duhovnom zagađenju“, te, pokazujući Sejdinovićevu fotografiju, kazao da je to „čovek koji je vređao na društvenoj mreži hrišćane“ i „prošao bez ikakve javne osude“. Isti poslanik naveo je i da je Sejdinović „sastavni deo Đilasovog saveza prevaranata i lopuža“.

“Izostanak adekvatne reakcije na ovakvu zloupotrebu poslaničkog imuniteta i etiketiranje Sejdinovića kao ‘neprijatelja države’, značio bi da za javne uvrede, pretnje i klevete ovi poslanici imaju podršku države. A to bi bilo protivno zdravom razumu, jer su upravo njihove poruke te koje unose nemir i strah među građane, i jer kreiraju atmosferu u kojoj postaje normalno da ljudi budu šikanirani ukoliko se njihovo mišljenje razlikuje od mišljenja jedne politike i jedne partije”, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je podsetila da to nije prvi put da Martinović zloupotrebljava svoj poslanički imunitet i pod okriljem Skupštine Srbije poziva na linč Sejdinovića, ali i drugih nezavisnih novinara i kritički nastrojenih profesionalaca.

“Upozoravamo javnost da ovi napadi nisu usmereni samo na novinare, nego na osnovna prava svih građana Srbije da budu informisani i da slobodno izražavaju svoje mišljenje. Neophodan je građanski otpor gušenju osnovnih ljudskih prava, a koje je, plašimo se, otvoreno najavljeno i nedavnom porukom jednog od funkcionera BIA-a da strane obaveštajne strukture deluju u Srbiji u nekim medijima, nevladinim organizacijama i opozocionim strankama”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da takve izjave predstavljaju “ogoljenu bezbednosnu pretnju po sve građane koji se usuđuju da slobodno misle”.

“Pozivamo zato sve institucije, nadležne, građane i međunarodnu zajednicu, da reaguju na otvorena kršenja ljudskih prava i sloboda, koja dolaze i sa onih mesta i iz onih institucija koje su najpozvanije da ta prava štite – iz parlamenta”, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga