Građanska Vojvodina: Pretnje Gruhonjiću veoma opasne, vlast nečinjenjem provocira sukobe

"Nije teško zaključiti ko su inspiratori beosmučnih pritisaka na novinarske profesionalce"

31. mar 2019

Građanska Vojvodina upozorila je danas da najnovije pretnje smrću programskom uredniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine , nastavniku na Filozofskom fakultetu i novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću pokazuju da nekažnjivost takvih dela može da dovede do tragičnih posledica, te pozvala javnost da stane u odbranu novinara i medija koje su u javnosti etiketirani kao neprijatelji države.

„Upozoravamo državne organe da zbog nesankcionisanja napada na novinare snose najveću odgovornost zbog poplave pritisaka i pretnji kojima su konstantno izloženi profesionalni novinari“, ističe se u saopštenju koalicije vojvođanskih nevladinih organizacija.

U saopštenju se navodi da su Gruhonjiću juče po ko zna koji put upućene pretnje smrću, te da je anonimni komentator ispod tekstova koji se nalaze na njegovom blogu dinkogruhonjic.blogspot.com napisao: „Srešće te jednom jedan Srbin koji voli svoj narod na ulici. Ono što bude usledilo tada će pisati u novinam“ i „Presudiće ti na ulici jedan Srbin koji voli svoj narod“.

Napominje se i da uprkos podnetim prijavama, do sada niko za pretnje Gruhonjiću nije sankcionisan.

„Imajući u vidu poteze vlasti usmerene na gušenje slobode medija, kao i poruke državnih zvaničnika u kojima se profesionalni novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici, nije teško zaključiti ko su inspiratori beosmučnih pritisaka na novinarske profesionalce“, ocenjuje se u saopštenju.

Građanska Vojvodina pozvala je građane Vojvodine i cele Srbije da stanu u zaštitu novinara i izvrše pritisak na državne organe da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonima, „a ne po političkim nalozima“, i spreče poplavu nasilja koja bi, kako upozoravaju, mogla imati nesagledive posledice, „jer se neće zaustaviti samo na ućutkivanju vlastima nepodobnih novinara“.

U saopštenju se poručuje i da je odbrana profesionalnih novinara i medijskih sloboda preduslov za ostvarivanje svih ostalih prava i sloboda koja uživaju građani demokratskih zemalja, „a koja su našim građanima ukinuta“.

„Podsećamo da se rečnik nasilja na našoj javnoj sceni pothranjuje poslednjih nekoliko godina i da su meta režima i njegovih tabloida profesionalni novinari i neistomišljenici vladajuće partije. U takvoj zatrovanoj atmosferi više nije pitanje da li će se neke pretnje i realizovati, već kada. Poslednji je trenutak da institucije odgovorne za sprovođenje zakona spreče takve obračune u društvu, jer će u suprotnom i same biti obesmišljene i odgovorne zbog uvođenja društva u haos i bezakonje“, upozorila je Građanska Vojvodina.

Koalcija je apelovala i na institucije Evropske unije i druge međunarodne organizacije da izvrše pritisak na vlast u Srbiji „da prestane sa provociranjem unutrašnjih sukoba i omoguće slobodu medija i bezbednost novinara“.

Građansku Vojvodinu čine Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Savez za Srbiju osudio pretnje Dinku Gruhonjiću

Novosadska organizacija Saveza za Srbiju (SzS) osudila je danas pretnje smrću upućene novinaru Dinku Gruhonjiću i pozvala državne organe da sprovedu istragu i kazne osobe koje su uputile te pretnje.

„Pošto ovo nije prva pretnja ubistvom ovom novosadskom novinaru, država nije dužna samo da kazni vinovnike najnovijeg ugrožavanja Gruhonjićeve bezbednosti i života, već i da trajno garantuje bezbednost i slobodan rad i njemu i svim njegovim koleginicama i kolegama“, navodi se u saopštenju novosadskog SzS-a.

Novosadski SzS naveo je da je „režim Aleksandra Vučića nesumnjivo odgovoran za medijsku ‘hajku’ protiv Gruhonjića i drugih novinara koji nastoje da svoj posao rade u skladu sa interesima javnosti i pravilima struke, a ne interesima i željama vlasti“.

„Upravo takvi novinari su izloženi uvredama, pretnjama i pokušajima zastrašivanja od ljudi iz aktuelne vlasti, a neretko i od samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, navodi se u saopštenju i dodaje da se sa „takvom praksom mora odmah prestati“.

SzS je dodao da će „nastaviti borbu za slobodu medija i slobodno novinarsko izveštavanje, zajedno sa novinarima, strukovnom udruženjima, pojedincima i ostalim organizacijama koje razumeju značaj slobodnih medija u svakom društvu“, te da bez „slobodnog društva nema i ne može biti bez slobodnih medija“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga