Građanska Vojvodina: Nadležni da reaguju na na širenje panike i mržnje u tabloidima

“Ograničenje slobode kretanje ne sme biti ni povod ni razlog za militarizaciju društva"

20. mar 2020

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je danas osudila širenje panike i mržnje u režimskim tabloidima protiv državljana Srbije koji se ovih dana iz raznih krajeva sveta vraćaju u zemlju i upozorava državne zvaničnike da snose veliki deo odgovornosti zbog “histerije” u javnosti prema građanima koji dolaze iz inostranstva.

“Upravo sa najviših državnih funkcija prethodnih dana stizale su poruke da naši građani koji iz različitih razloga borave u inostranstvu masovno dolaze u Srbiji uprkos pozivima države ‘da to ne rade’ zbog pandemije virusa korona, čime su izazvali negativnu reakciju u javnosti prema tim ljudima”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Podsetili su državne organe da, uprkos vanrednom stanju, imaju obaveze da štite slobode i prava svih građana pa i onih koji su boravili u inostranstvu, bilo da su tamo boravili kao studenti ili sezonski radnici, ili iz bilo kojeg drugog razloga – a koji su sada u javnosti žigosani kao prenosioci zaraze.

“Upozoravamo državne isntitucije da konačno reaguju u skladu sa važećim propisma, koji treba da se primenjuju i u redovnom i u vanrednom stanju – i da obezbede zaštitu osnovnih ljudskih prava svim građanima i spreče širenje govora mržnje , koje u atmosferi straha i panike može da eskalira u nasilje”, navela je Građanska Vojvodina.

Ocenili su da je u pitanju opasna matrica po kojoj se problemi u društvu rešavaju “targetiranjem” unutrašnjih neprjatelja i dodali da to zahteva neodložnu reakciju svih političkih aktera i donosilaca odluka, jer to je jedini način da se spreči nastajanje “paravojnih patrola i prekih sudova”.

“Ograničenje slobode kretanje ne sme biti ni povod ni razlog za militarizaciju društva. Pozivamo sve građane da se ponašaju odgovorno i da ne podležu panici i manipulacijama informacijama, i da prate preporuke Svetske zdravstvene organizacije i medicinskih stručnjaka, i tako doprinesu očuvanju i zaštiti svog i javnog zdravlja”, poručila je Građanska Vojvodina.

Pozvali su i sve državljane Srbije koji su se vratili u zemlju da se odgovorno ponašaju i poštuju mere samoizolacije koje im se propišu, kako i sami ne bi ugrožavanjem tuđeg zdravlja doprinosili stvaranju animoziteta pema njima.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interlkulturalnu komunikaciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga