Građanska Vojvodina: Napad na mladog aktivistu – posledica generalne atmosfere u postgenocidnom društvu

Policija podnela krivičnu prijavu protiv napadača

10. avg 2020

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je danas od nadležnih državnih organa da pod hitno pronađu osobu koja je odgovorna za napad na mladog građanskog društvenog aktivistu, novosadskog studenta Milana Vujića.

“Podsećamo nadležne da su prebijeni mladić, kao i njegov otac, obavestili javnost da je Milan prepoznao napadača. Pozivamo nadležne da, bez oklevanja, ispitaju te navode i privedu pravdi nasilnika”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Podsetili su da je Milenko Vujić, otac Milana Vujića, rekao da je motiv za napad na njegovog sina “isključivo politički”, a da je napadač sa jedne od izbornih lista na proteklim lokalnim izborima u Novom Sadu.

“Poslužićemo se citatom Milenka Vujića: ‘Očigledno da se u ovoj zemlji ne može nekažnjeno izneti suprotno mišljenje’. Ukoliko smo zaista stigli dotle da se zbog političkih uverenja mladim ljudima razbijaju glave, onda možemo sa užasom konstatovati da niko više nije bezbedan. Doslovno niko”, navela je Građanska Vojvodina.

Ocenili su da je to “logična posledica atmosfere linča koju stvara aktuelni režim u kontinuitetu u poslednjih osam godina”.

“To je posledica i generalne atmosfere u postgenocidnom društvu, koje se nije obračunalo sa demonima svoje prošlosti, i koji su se zbog toga vratili na političku scenu na velika vrata. Isti oni koji su devedesetih godina proizvodili ratove i masovno ubijali i pljačkali u susednim zemljama, sada koriste slične metode prema građanima Srbije”, piše u saopštenju.

Mladi građanski aktivista, student iz Novog Sada Milan Vujić (22) izjavio je danas da, nakon sinoćnog napada, ima frakture nekoliko kostiju lica i dodao da će sutra biti operisan.

Vujić je smešten u Klinički centar Vojvodine.

„Imam frakture više kostiju lica, povređena mi je i slepoočnica. Sutra bih trebalo da idem na operaciju“, rekao je Vujić za Autonomiju umornim glasom.

Dodao je da poznaje napadača još iz detinjstva, ali da ne zna šta je bio motiv za napad.

„On je istih godina kao i ja, znamo se još kad smo bili klinci. Ali, ne znam zašto se sada naljutio na mene. Sada samo želim da me operišu što pre, ovo mi je prva operacija u životu. A posle toga jedva čekam da dođem kući i da legnem u svoj krevet“, ispričao je Vujić.

Dodao je da napadač ima veze sa izbornom listom „Istina – Adaviera – Ivana Vujasin“, koja je pod rednim brojem 7 nastupala na lokalnim izborima u Novom Sadu, kao lista nacionalne manjine.

„Ne znam, možda sam nekada u prošlosti negde napisao nešto ironično zato što su ti ljudi išli na izbore kao manjinska lista, iako je očigledno da nisu nacionalna manjina…“, rekao je Vujić i dodao da to svakako ne može da bude opravdanje za brutalni napad na njega.

Vujića je sinoć oko 23.15 fizički napao mlađi muškarac, koji mu je, pre nego što će ga udariti, rekao da ga napada zbog onoga što je pisao na Tviteru.

Vujić je za Betu sinoć ispričao da se vraćao sa treninga biciklom i da je u jednom momentu neko iz automobila počeo da mu trubi i da mu govori: “Stani, stani!”

“Stao sam i muškarac je počeo da viče ‘šta si to pisao po Tviteru’ i udario me je jako pesnicom u slepoočnicu, nakon čega sam pao i udario glavom o asfalt”, rekao je Vujić, koji je sporo govorio usled udarca.

Incident se dogodio na Bulevaru Evrope.

Milan Vujić je građanski društveni aktivista, koji je objavljivao članke u beogradskom listu Danas i na novosadskom portalu Autonomija.

Zastupa građanske, liberalne i antinacionalističke stavove, a govorio je i na protestima protiv režima proleća prošle godine.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Krivična prijava protiv napadača na mladog građanskog aktivistu

Novosadska policija podneće krivičnu prijavu za krivično delo teška povreda protiv 22-godišnjeg muškarca iz Novog Sada koji je sinoć fizički napao mladog građanskog aktivistu, studenta Milana Vujića (22).

Policija je navela da se sumnja da je on sinoć oborio sa bicikla dvadesetdvogodišnjeg mladića i zadao mu više udaraca u glavu.

Ekipa Hitne pomoći povređenog mladića prevezla je u Urgentni centar gde su mu lekari konstatovali dva preloma kostiju lica, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga