Građanska Vojvodina: Nacionalizam vodi Srbiju u ambis i sukobe

"Građani 75. godišnjicu pobede nad fašizmom dočekuju prestrašeni i potčinjeni nedemokratskim, autokratskim i anticivilizacijskim ideologijama"

09. maj 2020

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina upozorila je da je „sramotno, ali i veoma onespokojavajuće“ to što Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, koji se danas obeležava u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije pet godina kasnije – „naše društvo danas posmatra iz vizure gubitnika Drugog svetskog rata, sa vlašću koja podstiče istorijski revizionizam, antievrospske, antidemokratske i profašističke stavove“.

Ta koalicija istakla je saopštenju za javnost da su pretnje po demokratski poredak u Srbiji alarmantne, te pozvala građane Vojvodine i Srbije da „konačno dignu glas protiv urušavanja civilizacijskih tekovina i guranja društva u ambis“.

„Naši građani na žalost 75. godišnjicu pobede nad fašizmom dočekuju prestrašeni i potčinjeni nedemokratskim, autokratskim i anticivilizacijskim ideologijama i teorijama zavere, koje su društvo dovele do ivice sukoba. O tome svedoče i izveštaji relevantnih međunardonih organizacija koje su ovih dana Srbiju svrstale u zemlje iz kategorije ’hibridnih režima’ i ’defektne demokratije’, a zbog višegodišnjeg trenda ograničavanja političkih prava i građanskih sloboda i uništavanja institucija i principa vladavine prava“, ukazuje se u saopštenju GV.

U saopštenju se navodi da u Srbiji tokom poslednjih godina raste pritisak na medije i slobodu mišljenja, ali i da je aktuelna vlast kreirala „propagandistički medijski sistem koji upotrebljava da bi društvo držala u konstantnom vanrednom stanju i kao svojevrsnu pripremu za unutrašnje obračune“, te da su „neprijatelji tog sistema svi koji se usude da drugačije misle“.

„U zemlji je gotovo u potpunosti ukinuta podela vlasti, a parlament izvršnoj vlasti služi kao arena za aklamacije režimu i širenje govora mržnje, dok je i sudska vlast u priličnoj meri potčinjena izvršnoj. Svakodnevno svedočimo potkopavanju pravnog poretka i vladavine prava od strane najviših funkcionera izvršne vlasti koji javno promovišu jezik linča, kojim se potpiruju društveni konflikti“, napominje se i dodaje da su i ekonomski i socijalni sistem podređeni političko-tajkunskim interesima, a ne interesima tržišta, i na štetu najsiromašnijih građana i radnika.

GV podseća javnost da su ovi „pokazatelji u velikoj meri opominjući jer podsećaju na evropska društva koja su tridesetih godina prošlog veka skliznula u fašizam“, čije posledice su se merile milionima žrtava i višedecenijskim traumama evropskih društava.

Kao dodatni veliki problem ističu činjenicu da se „najveći deo opozicije kreće u nacionalističkim ideološkim matricama i ne predstavlja suštinsku alternativu vladajućem nacionalizmu“, zbog čega, kako navode, opravdani bes građana ne može da dobije političku artikulaciju.

„Dok god je velikosrpski nacionalizam glavna ideologija na političkoj sceni, nastaviće se propadanje i truljenje društva u Srbiji, koje traje više od tri decenije“, poručila je Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interlkulturalnu komunikaciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga