- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građanska Vojvodina: Izostanak podrške žrtvama nacionalističkog divljanja ispred pekare u Borči sramotan i opasan

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je osudila nacionalističko divljanje desničara ispred pekare čiji je vlasnik albanske nacionalnosti i pozvala javnost da aktivno reaguju na ovakve napade kako bi se zaustavila eskalaciju sukoba u društvu.

Nekoliko desetina desničara okupilo se juče ispred pekare „Roma“ u beogradskom naselju Borča, oni su nosili srpske zastave i skandirali parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjske glave i po njemu izlepili plakate.

Građanaska Vojvodina upozorila je da taj događaj ne predstavlja izolovan incident ekstremista u Srbiji, već samo jedan u nizu nacionalisitčkih napada koji su posledica dominacije jezika mržnje u javnom prostoru, medijima i na političkoj sceni, ali i ćutanja institucija.

„Sramotno je i opasno nečinjenje državnih organa, ali i izostanak reakcije građana na ovako besraman napad na naše sugrađane kojima niko nije pružio podršku u trenutku kad su se našli na meti ekstremista„, navodi se u saopštenju.

Poručuje se i da građani Srbije ne smeju da ćute „na fašizaciju društva koja definitivno ugrožava slobode i prava svih građana Srbije koji nisu po meri onih koji zagovaraju ideologiju krvi i tla, a koji su izgleda u ovoj zemlji i iznad zakona„.

„I baš zato što su oni koji samouvereno prete neistomišljenicima i prebrojavaju tuđa krvna zrnca zaštićeni, niko u ovoj zemlji danas više nije bezbedan„, ukazuje Koalicija.

Ukoliko se ne izborimo za demokratske institucije, vladavinu prava i slobodne medije, dodaje se u saopštenju, „to će značiti da pristajemo na to da našim životima upravljaju oni koji ovo društvo dele na podobne i izdajnike, oni koji ponižavaju institucije, oni koji ne priznaju podelu vlasti, oni koji guše slobodne medije i prete profesionalnim novinarima, oni koji ne prihvataju dugačije mišljenje“.

„A u tom društvu neće biti mesta za građane“, upozorava Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!