- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građanska Vojvodina: Istražiti motive jezivog napada na mladiće albanske nacionalnosti

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahtevala je danas od nadležnih državnih organa da odmah identifikuju i uhapse nasilnike koji su juče u Novom Sadu napali i teško povredili dvojicu mladića albanske nacionalnosti.

“Zahtevamo od nadležnih organa da pod hitno utvrde motive napada, s obzirom da je Matica Albanaca Srbije saopštila da su devetnaestogodišnji mladići napadnuti jer su razgovarali na maternjem jeziku. U tom slučaju, ovaj napad se mora tretirati kao društveno izuzetno opasan zločin iz mržnje i mora biti primereno kažnjen, kako bi se poslala snažna poruka da je tako nešto apsolutno nedopustivo”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je, bez obzira na motiv, taj napad “jeziv znak vremena u kojem živimo, a u kojem vlast i njeni mediji svakodnevno koriste šovinizam i jezik mržnje kao oruđe za napad na pripadnike drugih nacija i na sve koje režim proglasi svojim neprijateljem”.

“Duh mržnje, nasilja i nacionalizma pušten je iz boce i plašimo se stravičnih posledica, a čini se da ništa nismo naučili iz devedesetih godina, koje su izgleda jednom zauvek uništile ovo društvo”, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je poručila da se solidariše sa napadnutim građanima, njihovim porodicama i prijateljima, uz nadu u brz oporavak.

Tu koaliciju nevladinih organizacija čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!