Građani uklonili divlju deponiju na Fruškoj gori kod jezera Moharač

"Potrebna edukacija meštana koji su najčešće nesvesni štetnosti svojih postupaka"

28. okt 2020

Godinu dana od početka realizacije projekta „SmELO – Aktivne Zajednice“, udruženje građana Fruškać je uspešno uklonilo divlju deponiju na putu ka jezeru Moharač u fruškogorskom mestu Erdevik i kreiralo održiv model za trajno rešavanje problema malih divljih deponija, saoptilo je danas udruženje građana.

Kako se navodi, uređenje same lokacije i potonja sadnja medonosnog drveća prošle jeseni i postavljanje kontejnera koji se redovno prazni više nema divlje deponije na putu ka jezeru Moharač, a bivša deponija postala je Šumica za pčele.

Simboličan kraj akcije obeležilo je zajedničko farbanje pregradnog bedema na mestu nekadašnje deponije, kako bi se dodatno ulepšala lokacija, na kojoj su učestvovali meštani i članovi Udruženja građana Bruje i Lipa.

“Možemo konačno da kažemo da smo uspeli i da je moguće trajno ukloniti divlje deponije. Mesne zajednice koje se godinama suočavaju sa ovim problemom do sada nisu imale odgovarajuće rešenje. Nedugo nakon njihovog čišćenja deponije su se ponovo stvarale, te je problem izgledao kao nemoguć za rešiti”, rekao je predsednik udruženja građana Fruškać Nikola Arežina.

Uz napomenu da se problem divljih deponija razlikuje od sela do sela, ali ga je moguće rešiti, Arežina je ocenio da je pre svega potrebna edukacija meštana koji su najčešće nesvesni štetnosti svojih postupaka.

Projekat je podržan programom “Aktivne zajednice” Trag fondacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga