Građani Subotice: Zahtevamo odlazak nakaradne vlasti

"Nikada ni jedan diktator nije pobedio svoj narod"

22. mar 2019

Student Ivan Olujić poručio je večeras profesorima, na sedmom skupu građana Jedan od pet miliona u Subotici, da je njihova obaveza da budu na protestima.

“Vi niste prosti, pa da ne znate šta se u Srbiji dešava. Vaš osnovni zadatak je da našu decu, vaše studente, učite šta je to ljudskost, zdrav razum, lepo ponašanje, slobodan um. Ukoliko to niste u stanju da uradite, pakujte se i odlazite sa tih radnih mesta”, rekao je Olujić.

On je sa mobilnog telefona pustio u mikrofon audio snimak na kom se mogu čuti pretnje gradonačelnika Subotice Bogdana Labana (SNS), upućene stranačkom kolegi Vladimiru Polovini, nakon čega su okupljeni građani uzvikivali “ostavka, ostavka”.

“Ovaj prostak, ovaj primitivac i dan danas obavlja funkciju gradonačelnika Subotice”, podsetio je Olujić i dodao da “među nama hodaju ti takvi nasilnici, siledžije, silovatelji i ubice, i da te razne ’jutke’, ‘labani’, “simonovići’ obavljaju najviše gradske i državne funkcije”.

“Plašimo se da živimo u ovakvoj zemlji, da nam se deca rađaju u ovakvoj zemlji, umirem od straha da naša deca moraju da odrastaju uz ovakve i tome mora da dođe kraj”, poručio je Olujić.

On je pozvao građane da 13. aprila zajedno dođu na proteste u Beograd.

“Najgori šljam koji je izmileo iz najmračnijih rupa, koji u nekoj normalnoj državi ne bi mogli dalje od zatvora, oni su na najvišim državnim funkcijama”, kazao je Olujić.

Dodao je da je ovo okupacija, mafija koja je uzurpirala sve institucije, sve medije, sva preduzeća, a da nama ne da da razmišljamo, da govorimo slobodno, da radimo, pa samim tim ni da živimo.

Nikada ni jedan diktator nije pobedio svoj narod, kad god bi taj narod ustao protiv njega. Idemo 13. aprila da oslobodimo Srbiju”, rekao je Olujić.

On je poručio Aleksandru Vučiću da pogleda u svoju prošlost jer će tamo videti svoju budućnost.

Jedan od organizatora protesta Žolt Đulai podsetio je da je predsedniku Skupštine Vojvodine, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Ištvanu Pastoru prošle nedelje u Beogradu, u oblasti politike, dodeljeno priznanje “Najevropljanin”.

On je rekao da je Pastoru dodeljeno priznanje iz zahvalnosti, jer već tri godine služi ovom režimu koji građanima nudi medijski mrak i potpunu diktaturu.

“Pastor je osudio beogradske proteste, upad demonstranata u zgradu RTS-a, kao i same demonstrante, umesto da je stao uz one studente koji su uhapšeni”, rekao je Đulai.

Student Vedran Horvacki poručio je da građani izlaze na proteste jer im je država oteta, institucije razrušene, teritorijalni integritet ugrožen, zato što odlaze trbuhom za kruhom, a roditelji moraju kopati po kontejnerima i prodavati venčano prstenje da bi školovali svoju decu.

Dosta nam je laži i malverzacija. Predugo gledamo kako nam građani gladni odlaze, kako nam se fasada zgrade Narodnog pozorišta predugo uređuje, a nikako da krene sa radom”, rekao je Horvacki.

On je kazao da demonstranti zahtevaju odlazak jedne nakaradne i pokvarene vlasti koja je duboko povezana sa kriminalom u ovoj zemlji.

Vlast koja svojim političkim protivnicima pali kuće, udara metalnom šipkom u glavu, koja ilegalno drži učenike u zatvoru”, rekao je Horvacki.

Poručio je “ako uspemo da srušimo ovu, srušićemo i svaku sledeću vlast koja nas bude lagala i krala”.

On je pozvao Pastora da napusti gradsku Skupštinu i svog koalicionog partnera SNS na svim nivoima vlasti i da “oslobodi Vojvodinu i pruži slobodnim ljudima još jedno uporište”.

Organizatori protesta su se, povodom 22. marta, Svetskog dana voda, priključili inicijativi Voda za sve.

Nakon govora održana je i uobičajena protestna šetnja gradskim ulicama.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga