Građani Novog Sada: Umesto drveća, vlast bi da zasadi garaže

"Ne sme se stavljati profit ispred čoveka i građanina, jer takve odluke u suprotnom jedino izazivaju nezadovoljstvo"

14. juna 2018

Građani Novog Sada okupljeni oko udruženja Građanske inicijative Novi Sad, ogorčeni su ignorantskim stavom lokalnih institucija i nadležnih, koji se već više godina oglušuju o njihove inicijative i peticije za očuvanje zelenih površina u tom gradu.

Jedna od poslednjih akcija koju je lokalna vlast u Novom Sadu ocenila kao „bahatost i politikanstvo“, bili su protesti protiv gradnje garaže na Limanu, pa zatim i na Rotkvariji, na kojoj je planirano da se sagradi osmospratni objekat na „jedinoj preostaloj zelenoj površini“, rekli su aktivisti na današnjoj konferenciji za novinare.

Članica Građanskih inicijativa i aktivistkinja inicijative „Ne damo livadicu na Rotvariji“ Hana Kukučka, rekla je da je ta inicijativa, zajedno sa građanima Rotkvarije, zatražila od mesne zajednice da organizuju Zbor građana, na kojem će biti izneta mišljenja i predlozi, ali da niko od nadležnih nije reagovao, čak ni po isteku roka za sazivanje.

Kukučka je rekla da je potom zatraženo i od predsednika Skuptine Novog Sada Zdravka Jelušića, kao sledećeg nadležnog, da sazove Zbor i tako započne dijalog sa nezadovoljnim ljudima „zbog kojih i postoje institucije“, ali da se ni u ovoj instituciji nisu zainteresovali za probleme na koje građani ukazuju.

Osim toga, obratili su se i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i članici Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mirjani Radenković, a naveli su da su kontaktirali i direktora JP Urbanizam Dušana Miladinovića.

„Posle svih obraćanja doživeli smo javnu diskrediaciju naših argumenata za čuvanjem zelenila u Novom Sadu u emisiji Sučeljavanje na Radio-televiziji Vojvodine u kojoj je učestvovao i Miladinović“, rekla je Kukučka.

Dodala je da su pored dopisa, zahteva za Zbor građana i doprinosa urbanističkoj javnoj raspravi, predate i peticije građana, a da su svim tim dokumentima zajednika tri zahteva: da se odbaci urbanistički predlog za uređenje na Rotkvariji, da se izmeni plan detaljne ragulacije i donese novi u saradnji sa građanima i da se gradsko građevinsko zemljište gde je „livadica“ preimenuje u „javnu površinu“, a ne građevinsko zemljiše.

„Umesto da prihvati saradnju sa građanima, gradonačelnik se obratio putem medija, u kojima je građansko udruživanje okarakterisao kao političi instruisano od strane opozicionih političkih partija i percipirao građane kao pretnju vlasti, a ne kao ravnopravne učesnike u kreiranju javnih politika i na taj način ih isključio iz javnog života i uskratio im pravo na slobodno mišljenje“, rekla je ona.

Član inicijative „Sačuvajmo Liman od betona“ Bogosav Lažetić, apelovao je ponovo da se odustane od gradnje garaže u tom delu grada, protiv čega su organizovani i protesti, jer će se prema planu, ta garaža nalaziti na svega četiri metra od stambenih objekata.

Kako je objasnio, izgradnja garaže značila bi sečenje drveća koje proizvodi kiseonik, stanovnici bi bili izloženi zageđanju, morali bi da drže zatvorene prozore i spuštene roletne, a bili bi izloženi i 24-časovnoj buci.

„Ne sme se stavljati profit ispred čoveka i građanina, jer takve odluke u suprotnom jedino izazivaju nezadovoljstvo“, rekao je Lažetić.

Aktivisti su dodali da će svim sredstvima boriti da sačuvaju javni interes i zelene površine u Novom Sadu, a i pored ignorisanja institucija, oni će u subotu 16. juna organizovati sastanak nezadovoljnih građana na „livadici“, na kojem će nastaviti da razgovaraju i organizuju akcije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga