Građani na proteste „1 od 5 miliona“ izlaze zbog neslobode medija i korupcije

Čak 77 odsto učesnika protesta su univerzitetski obrazovani ili su studenti

15. mar 2019

Najčešći motivi za učešće u građanskim protestima „1 od 5 miliona“ su nesloboda medija, korumpiranost vlasti i nerešavanje nezaposlenosti, siromaštva i odlaska mladih, a učesnici protesta očekuju više medijske slobode, demokratije i smenu vlasti, rezultat je istraživanja koje je objavila SeConS Grupa za razvojnu inicijativu.

Više od polovine učesnika protesta ne navodi, ili smatra da ne postoji partija ili pojedinac koji dobro predstavlja njihove stavove ili interese, pokazalo je anketno istraživanje koje je ta grupa, uz podršku Fridrih Ebert Fondacije, sprovela na uzorku od 450 učesnika građanskih protesta“1 od 5 miliona“ u Beogradu.

U protestima je najveći procenat mladih i sredovečnih građana – 43 odsto učesnika je starosti 18-30 godina, a 37 odsto između 31 i 50 godina.

Među njima je najviše zaposlenih – 58 odsto, potom studenata 24 odsto, penzionera i nezaposlenih po osam odsto.

Čak 77 odsto učesnika protesta su univerzitetski obrazovani ili su studenti, piše u saopštenju.

Prema odgovorima ispitanika, najčešći motivi za priključenje protestima su nesloboda medija, korumpiranost vlasti i nerešavanje važnih problema, poput nezaposlenosti, siromaštva i odlaska mladih.

Sve veće nasilje nad opozicijom i neistomišljenicima je četvrti razlog za proteste, a na poslednjem mestu je mišljenje da aktuelna politika nije u interesu Srbije i srpskog naroda, već sledi interese stranih sila.

Najviše učesnika, 65 odsto, veruje da će protesti dovesti do povećanja medijskih sloboda, da će doći do smene vlasti veruje 62 odsto, a da će biti više demokratije 58 odsto.

Najmanje poverenja učesnici protesta imaju u Vladu Srbije i Narodnu skupštinu, a najviše u nevladine organizacije, Vojsku Srbije i institucije Evropske unije.

Na pitanje „Koja politička partija, pokret ili pojedinac najbolje predstavljju vaše stavove i interese“, nešto više od polovine anketiranih ili se ne izjašnjava, ili kaže da takva partija, pokret ili pojedinac trenutno ne postoje, navodi se u saopštenju.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga