- Autonomija - https://www.autonomija.info -

GRADIMIR SALDACKI: Konsti-tutivnost ili budućnost

Eto te, ti si tzv konstitutivni. Ti si faca, mangup, presrećni konstitutivac oslobođen jugoslovenskih ralja koje voliš da nazivaš komunjarskim. Ti si eto Srbin veći od Srba u Srbiji. Ti si eto Hrvat veći od Hrvata u Kroaciji. Ti si eto Bošnjak ( od 93. ) ni erdoan ti u nekim stvarima nije ravan…Ti si konstitutivan, ti si većina i imaš veća prava nego što imaju one tzv manjine. Jeste, al u šipku !

Možda sve to jesi u svojoj mahali, selu, čaršiji, kantonu, blentitetu. Možda, ako si politički podoban. Možda ako si dobar vjernik, ovaj novokomponovani. Možda, ako si član ‘‘ prave ‘‘ stranke i bar ako znaš da držiš jezik za zubima, da šutiš i trpiš. Al čim izađeš iz svog blentiteta i ti si manjina kao i manjine u tvom komšiluku kojima se rugaš pa čak ih i prezireš pomalo. Al čim pređeš Drinu, Savu ili odeš još dalje, onda si ‘‘ samo ‘‘ Bosanac jal Hercegovac i ništa više.

Uostalom, šta je uopšte ta konstitutivnost, taj mračni arhaizam ? To je samo uporište naciOnanizma i naciOnanističkih snaga koje preko te konstitutivnosti uporno cementiraju granice i sve druge rezultate krvavog, da prostite bratoubilačkog, rata. To je opravdanje naciOnanističkim tzv strankama a u stvari klero kriminalnim organizacijama koje su gore i od mafije da se njihova vrhuška i odani članovi besramno bogate krijući se iza nacionalnih interesa. Da je njima stalo do nacionalnih interesa ne bi već godinama i decenijama ta radna mjesta koja obećavaju bila zapravo po bijelom svijetu a ne u našoj, pa i njihovoj, domovini Bosni i Hercegovini.

NaciOnanisti vladaju. Kroje zakone po svojim potrebama. Skreću tokove rijeka i ruše planie kako bi udovoljili svojim bahatim, niskim i uskogrudim interesima. U lice se smiju i tzv konstitutivnima i tzv manjinama. Njijhovim apetitima nema kraja ali sreća u nesreći, to je već prešlo u ludilo i nazire se kraj.

Kraj bi im već odavno bio, a možda ni takav početak kakav su imali devedesetih , ne bi bio moguć da nije podrške klera. Nakon godina proživljenih u socijalizmu kada su nesmetano radili ali nisu bili u prvom planu i nisu se mogli tako enormno bogatiti, pojedini vjerski poglavari jedva su dočekali da se ‘‘ upali svjetlo ‘‘ pa da zasijaju punim sjajem. Da se njihova riječ sluša, da budu neizbježna ikonografija na svakom iole važnijem okupljanju i da im se omogući enromno bogaćenje, mnogima, poput njihovih političkih naciOnanističkih pulena sa kojima su u čvrstoj sprezi.

Oni poput političara vješto kriju i prešućuju pljačkaše, kriminalce, pedofile i ine negativce u svojim redovima. Čak ih podržavaju, poput kačavende recimo ili onog hodže iz neke Bukovice, ako se dobro sjećam itd.

Kolika je sprega između klera i naciOnanizma govori i nedavni susret u Mostaru. Nazočni su bili riđobradi i reis a sa druge strane čović i kardinal. Usput, reis u intervjuu za novine svojim riječima reče ono što misli i traži čović :

Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda.

U prevodu, ako ne pobijedi čović neće valjati, komšić nije podoban.

Odakle ideja i pravo aktuelnom reisu da se na ovaj ili bilo koji način bavi politikom ? Jel piše negdje u svetim knjigama da postoje građani prvog i drugog reda, podobni i nepodobni ?

Naravnio da ne ! Ovo je samo nastavak saradnje sda i IZ i nastavak autogolova za BiH. Doduše, šta je sve prethodni reis, mustafica, inače radnik Hidrogradnje od koje je kao takav za siću optkupio vilu koju je koristio Rato Dugonjić, ovaj reis ima fore još ihahaj!

Dakle, dragi moj ( da kažem tako ) konstitutivni, izađi malo iz svoje mahale, kantona, blentiteta. Izađi malo iz Bosne pa vidi kakva je situacija. Zaključi šta je stvarno tebi, tvojoj porodici, tvopjim prijateljima i našoj državi donijela ta tzv konstitutivnost.

Onda se vrati kući, osvrni se na kontitutivne komšije i na manjine pa odluči kakav život želiš sebi i svojim potomcima u budućnosti.

Da li i dalje želiš tzv konstitutivnu BiH sa klero-krim-naciOnanističkom bagrom na čelu koja te ponižava i posmatra kao potrošnu robu, ili želiš građansku, sekularnu državu ravnopravnih građana bez obzira na vjeru, naciju, ime, spolno i političko opredjeljenje ?

Razmisli, jesu li dodik, čović, izetbegović i slični sa sve svojim dokarićima pametniji i vrijedniji od tebe, tovoje porodice i prijatelja.

(Brčanske)

Podelite ovu stranicu!