Građanska Vojvodina: Zloupotrebe moći i konstantno raspamećivanje građana

Razaranje institucija i kampanje straha mogu imati katastrofalne posledice

01. dec 2015

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je osudila „razaranje institucija i kampanju straha koju sprovodi vlast Aleksandra Vučića“.

„Vlast ne preza od svih vrsta zloupotrebe moći i konstantnog ‘raspamećivanja’ građana Srbije“, navodi se u saopštenju koje je potpisalo devet organizacija civilnog društva iz Vojvodine.

Građanska Vojvodina pozvala je državnu vlast da pod hitno prestane da vodi „tabloidnu politiku“ i odmah odustane od „širenja straha i panike, te pokušaja kontrole svih segmenata društva uz upotrebu različitih oblika nasilja“.

„Iako jeftini političko-medijski spektakli koje vlast redovno priređuje, koristeći svoj očigledno enormni uticaj na medije i kršeći pritom sve etičke i estetske norme, mogu nekima delovati komično, kao loše režirane drame – oni zapravo imaju veoma loše društvene posledice, koje mogu biti i katastrofalne“, navodi se u saopštenju.

„Širenje straha kroz prizivanje, pa potom opozivanje ‘državnog udara’ – govori da je ova vlast spremna da za političke obračune koristi sve moguće mehanizme, pa i one najjezivije, viđene u totalitarnim sistemima, u kojima se kritičari vlasti proglašavaju za neprijatelje države i naroda koje treba ukloniti“, piše u saopštenju Centra za regionalizam, Građanska akcije Pančevo, Zelene mreža Vojvodine, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Centra za razvoj civilnog društva Zrenjanin, Građanskog fonda Panonija, Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Centra za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanskog građanskog centra, Centra građanskih vrednosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga