Građanska Vojvodina: Zaustaviti sramne kampanje protiv Zaštitnika građana i FHP-a

Dirnuli su u "osinje gnezdo" ratnih zločina

30. jan 2015

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je večeras od vlasti i bezbednosnih službi da pod hitno zaustave sramne političke i medijske kampanje koje se paralelno vode protiv Zaštitnika građana Saše Jankovića i Fonda za humanitarno pravo (FHP).

Građanska Vojvodina je u saopštenju za javnost ocenila da se te kampanje vode jer su Zaštitnik građana i FHP javno ukazali na izuzetno ozbiljne probleme države i društva i izneli dokaze za svoje tvrdnje.

“Očigledno je da su i Zaštitnik građana i FHP dodirnuli ‘osinje gnezdo’, čim je na njih usledila rafalna paljba iz svih raspoloživih oružja”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da se na javnu scenu vraća opasni rečnik iz devedesetih godina prošlog veka o “stranim službama”, “izdajnicima” i kampanji koja se navodno vodi protiv vojske i Srbije.

Građanska Vojvodine je zatražila da se, umesto hajke protiv Zaštitnika građana i FHP-a, pod hitno pokrene istraga na osnovu dokaza koje su Saša Janković i FHP izneli, a paralelno sa njom i široka javna debata o ovim problemima.

“Neophodno je otvoriti široku javnu debatu i o zloupotrebama bezbednosnih službi, njihovoj ulozi u društvu, kao i o strašnim ratnim zločinima koje su devedesetih u ime Srbije učinjeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju i Vojvođanski građanski centar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga