Građanska Vojvodina: Zahtevi studenata legitimni

Studenti imaju pravo da se bore za svoje interese

01. nov 2011

Inicijativa nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ smatra proteste i zahteve studenata okupljenih oko Plenuma legitimnim, a njihovo prozivanje i etiketiranje od strane profesora i univerzitetske uprave krajnje neumesnim. U najmanju ruku nas čudi to što se u odnosu prema „plenumašima“ koristi sličan rečnik kao devedesetih godina. Jasno nam je da su univerziteti u Srbiji u teškoj poziciji, da je dugogodišnja tranzicija, koju nije pratila valjana regulacija, ostavila svoje posledice, ali to nije alibi za ovakav pristup studentima i njihovim zahtevima.

Bez obzira na činjenicu da je možda prava adresa za proteste Vlada Srbije i njena nadležna ministarstva, studenti imaju potpuno pravo da protestuju i na fakultetima.

Smatramo da u demokratskom društvu svako ima pravo da se bori za svoje interese, a da probleme treba rešavati dijalogom i sučeljavanjem argumenata, a ne zatvaranjem institucija i njihovim ignorantskim ponašanjem.

Možda su zahtevi studenata u potpunosti nerealni, ali je zato njima i celoj javnosti potrebno pružiti jasne argumente za to. Međutim, šta ako su zahtevi studenata realni, šta ako oni imaju pravo da je moguće poboljšati visoko obrazovanje u Srbiji i smanjiti školarine? Šta ako su u pravu kada tvrde da je sadašnji sistem u okviru kojeg funkcioništu državni univerziteti zastareo i da studentima ne omogućava dovoljno kvalitetno obrazovanje? Šta ako je tačno da država svojim činjenjem i nečinjenjem onemogućava razvoj visokog školstva?

Ovo su pitanja koja su studenti sasvim legitimno otvorili i „Građanska Vojvodina“ smatra da oni moraju da dobiti odgovore na njih.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za razvoj civilnog društva
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Građanski fond „Panonija“
NVO „Otvoreni licej“
Zelena mreža Vojvodine
Građanska akcija Pančevo

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga