Građanska Vojvodina: Vojvodina ponovo žrtva nacionalističke histerije

Poligon za ispoljavanje frustracija propale politike

09. apr 2013

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ podržala je danas inicijativu za usvajanje Deklaracije o zaštiti prava Vojvodine i izrazila zabrinutost zbog toga što su pokrajinske vlasti odložile sednicu Skupštine AP Vojvodine na kojoj je trebalo da se raspravlja o ovom dokumentu, navodeći da pokrajinska vlast nema prava na povlačenje pred „hajkom koja se vodi protiv Vojvodine“.

– Nacionalistička histerija koja je usledila povodom najave usvajanja Deklaracije samo potvrđuje da je neophodno da predstavnici vojvođanske vlasti zauzmu proaktivan, hrabar stav u zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, kao i da je u cilju odbrane prava pokrajine potrebno oformiti široki front koji bi sačinjavali ne samo političke partije, nego i nevladine organizacije i nezavisni intelektualci – navodi se u saopštenju „Građanske Vojvodine i ističe da Vlada Vojvodine sa ostalim pokrajinskim organima mora „zajednički, sistematski i temeljito pristupiti zaštiti prava pokrajine, bez povlačenja ad hoc poteza“.

„Građanska Vojvodina“ smatra da se Vojvodina ponovo nalazi u poziciji „žrtve propale kosovske politike Beograda, kao poligon na kojem se iživljavaju najniže nacionalističke strasti koji su proizvod frustracije beogradske političke i druge elite, i njene nemoći da se suoči sa prošlošću i realnošću“.

– Već skoro deceniju i po javnosti se šalje poruka da nije vreme da se rešava vojvođansko pitanje, jer navodno država ima preče probleme. Mi smatramo da Vojvodina više nema vremena za čekanje, pogotovo sada kada samo svedoci političke i medijske hajke u okviru koje se oduzima i pravo na njeno postojanje – navodi se u saopštenju.

„Građanska Vojvodina“ je u saopštenju oštro kritikovala izjave predstavnika „državnog vrha“ i pojedinih drugih republičkih funkcionera koje su „uvredljive za građane Vojvodine“, ističući da se rečnik koji oni koriste kada govore o Vojvodini „ne razlikuje od zloglasne radikalske retorike iz devedesetih godina“.

– Odnos prema Vojvodini najbolje govori o karakteru sadašnje vlasti u Srbiji, bez obzira na proevropske maske koje su stavili na svoja poznata lica – navodi se u saopštenju.

Kosovo, BiH, Vojvodina

– Vlast Srbije bi mogla da pošalje pozitivnu poruku svetu i osnaži svoje pozicije kada je reč o Kosovu ako bi pokazala na svom primeru da je spremna na unutrašnju demokratizaciju i suštinsku autonomiju Vojvodine. Licemerno je tražiti autonomiju za srpsku manjinu na Kosovu, a istovremeno gušiti vojvođansku. Takođe, Srbija mora da odustane od kontinuirane politike destrukcije koju, uz pomoć vlasti Republike Srpske, sprovodi u BiH, neprestano radeći na onemogućavanju normalnog funkcionisanja susedne države. Odnos Srbije prema BiH najjači je argument prištinskih političara kada žele da spreče „dejtonizaciju Kosova“ – stoji u saopštenju „Građanske Vojvodine“.

„Građanska Vojvodina“ navodi i da je potrebno pod hitno promeniti Ustav iz 2006. godine koji je „generator mnogih problema u kojoj se nalazi ne samo Vojvodina nego i cela Srbija“.

– Ovog puta najviši pravni akt mora da bude predmet široke javne debate i tokom njegovog usvajanja neophodno je poštovati demokratsku proceduru, a ne da kao prethodni bude proizvod politikantskih i zakulisnih dogovora i igara političkih partija. On mora obezbediti i jasno definisati suštinsku autonomiju Vojvodine, kojom će se štiti njene specifičnosti i omogućiti njen nesmetan razvoj – navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga