GRAĐANSKA VOJVODINA: Vlast krši Ustav

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje postupke delova izvršne vlasti, kojima…

13. mar 2009

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje postupke delova izvršne vlasti, kojima se pokušavaju srušiti temeljne odredbe Predloga zakona protiv diskriminacije. Građanska Vojvodina smatra da delovi izvršne vlasti, u pokušaju da izađu u susret retrogradnim zahtevima takozvanih tradicionalnih crkava i verskih zajednica, direktno krše Ustav Srbije, koji jasno propisuje da je Srbija sekularna država.

Građansku Vojvodinu ne iznenađuju zahtevi takozvanih tradicionalnih crkava i verskih zajednica, jer je razumljiva borba tih duhovnih organizacija za čuvanje stečenih pozicija u društvu i za dalje proširivanje uticaja na društvene tokove. Unutrašnja je stvar tih  organizacija to što pogrešno smatraju da će im na taj način porasti ugled kod građana, jer desiće se upravo suprotno. Iznenađuje nas servilnost delova izvršne vlasti prema ovim retrogradnim, anahronim i diskriminatorskim zahtevima takozvanih tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

Nečuven je postupak delova izvršne vlasti da, nakon što je predlog zakona, više od tri godine bio na javnoj raspravi i čekao na ulazak u skupštinsku proceduru, preko noći, putem jednog telefonskog poziva od strane jednog od visokih crkvenih funkcionera, povuče Predlog zakona iz procedure, iako ga je prethodno Vlada Srbije već uputila u proceduru.

Na taj način, Srbija je još jednom dovela u pitanje svoj ionako slab ugled u međunarodnoj javnosti, a delovi izvršne vlasti su još jednom pokazali da su im bitniji sitni dnevnopolitički poeni, nego budućnost građana ove države.

Građanska Vojvodina pridružuje se zahtevima da se Predlog zakona, onakakav kakav je već jednom bio upućen u skupštinsku proceduru, ostane netaknut i da građani Srbije, bez obzira na sve nevoljne razlike među njima, konačno budu proglašeni jednakim pred ovozemaljskim zakonima.

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Građanski fond “Panonija”, Novi Sad
Otvoreni licej, Sombor
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga