Građanska Vojvodina: Sramno ćutanje gradskih vlasti o uništavanju izložbe o Vukovaru

"Gradonačelnik, bivši kadar Srpske radikalne stranke, svojim ćutanjem je još jednom pokazao svoju radikalsku ćud, istu onu koja je 1991. godine na sav glas navijala za Novosadski korpus i Šešeljeve četnike i za potpuno razaranje Vukovara"

08. dec 2016

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahtevala je danas od nadležnih organa gonjenja da pod hitno pronađu i oštro kazne vandale koji su u Novom Sadu uništili izložbu fotografija koja je organizovana u znak sećanja na 25. godišnjicu razaranja Vukovara i ošttro kritikovala gradske vlasti jer se nisu oglasile tim povodom.

“Posebno smo užasnuti zbog činjenice da se ni gradonačelnik niti iko od funkcionera gradske vlasti u Novom Sadu nije oglasio tim povodom, a kamoli da je osudio takav gnusni čin”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Podsetili su da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, funkcioner Srpske napredne stranke, u novembru prošle godine svečano proglasio naziv Prolaza Milana Mladenovića u Zmaj Jovinoj ulici 22 u Novom Sadu, a upravo u tom prolazu, u kojem se Vučević tada svečano fotografisao, bila je od 18. novembra postavljena izložba fotografija o razaranju Vukovara.

“Pitamo gradonačelnika zašto sada ne ode u isti pasaž, ne fotografiše se pored uništene izložbe i jasno se ogradi od delovanja fašista u Novom Sadu? Da li je njegovo i ćutanje lokalnih vlasti znak da se slažu sa takvim incidentima, zbog kojih se – po ko zna koji put – Novosađani moraju stideti pred svetom?”, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je upitala da li je takvo ponašanje lokalnih vlasti u skladu sa “novom kulturnom politikom”, kojom Novi Sad želi da se predstavi kao Omladinska prestonica Evrope 2019. i kao Evropska prestonica kulture 2021. godine?

“Da li je to taj ‘bastion urbane kulture’, o kojem je Vučević govorio prošle godine prilikom svečanog imenovanja Prolaza Milana Mladenovića?”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da su vandali svojim činjenjem još jednom simbolički bombardovali Vukovar, a gradonačelnik i gradski funkcioneri su im se svojim nečinjenjem pridružili i ujedno ukaljali ime Milana Mladenovića, velikog antiratnog rokenrol pesnika.

“Gradonačelnik, bivši kadar Srpske radikalne stranke, svojim ćutanjem je još jednom pokazao svoju radikalsku ćud, istu onu koja je 1991. godine na sav glas navijala za Novosadski korpus i Šešeljeve četnike i za potpuno razaranje Vukovara i suživota u tom lepom gradu, koji je od Novog Sada udaljen svega 75 kilometara. Sram vas bilo, gradonačelniče!”, poručila je Građanska Vojvodina.

Nevladine organizacije su ocenile da je ćutanje lokalnih vlasti u Novom Sadu o vandalskom ispadu “samo još jedan delić opšte atmosfere poricanja odgovornosti Srbije za nepojamne ratne zločine iz devedesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije”.

“To poricanje dolazi od aktuelnih vlasti, koje su i devedesetih godina kreirale politiku ratova i zločina”, navodi s eu saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga