- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građanska Vojvodina: Smrt patrijarha ukazala da je Srbija antimoderna, nesekularizovana država

Inicijativa neladinih organizacija “Građanska Vojvodina” smatra da je jedna tužna činjenica, smrt patrijarha Pavla, u Srbiji iskorištena za najprizemniju političku i društvenu kampanju, te za promociju nacionalizma i klerikalizma, nezamislivog u Evropi u XXI veku. Tragikomično, sramotno i licemerno ponašanje državnih organa, medija i drugih društvenih činilaca, kazuje da je Srbija jedna antimoderna, nesekularizovana država koja očigledno nema niti želju niti moći da se promeni. Smrt patrijarha nam je u lice bacila činjenicu da su svi napori da Srbija postane deo savremenog, civilizovanog sveta osuđeni na neuspeh. Kampanja povodom tužnog događaja skoro da nije upamćena na ovim prostorima, i po svom neukusu i aroganciji uveliko prevazilazi i događaje posle smrti Josipa Broza Tita.

„Građanska Vojvodina“ ukazuje na neustavno ponašanje kablovskih emitera, koji su očigledno pod političkim pritiskom, sproveli cenzuru i zabranili i one stanice koje ne emituju zabavne programe, tokom višednevne žalosti. Smatramo da se iza ovoga krije ništa drugo nego zabrana da sa tih stanica građani čuju i nešto drugo osim srednjovekovnih panegirika i ditiramba koje slušaju na našim TV stanicama i čitaju u našim, u crno obojenim, novinama. To govori da su mediji u Srbiji još uvek strogo kontrolisani i da se to, nažalost, može iskoristiti ne samo u svrhu žaljenja i slavljenja nego i za odstrel svih onih koji drugačije misle i prihvataju pravila i domete civilizacije, među kojima je svakako sekularizovana država. To govori i da političke i druge vladajuće klase mogu opstati samo ako Srbiju i dalje budu držali zatvorenu i ako joj budu sprečavali suočavanje sa stravičnom prošlošću iz prethodne decenije.

Ustav Srbije u članu 11 određuje da je Republika Srbija svetovna država i da su crkve i verske zajednice odvojene od države. Suprotno ustavnim odredbama, predsednik Srbije, koji je i komandant Vojske Srbije, prisustvuje sednici Svetog sinoda SPC, vršeći već samim autoritetom svojih nadležnosti cezaristički pritisak na ovu versku zajednicu.  Ovim predsednik republike, koji je suprotno ustavnim odredbama predsednik jedne političke stranke, krši ne samo član 11, nego i član 44 Ustava Srbije, koji određuje da su crkve i verske zajednice ravnopravne i slobodne da samostalno uređuju svoju unutrašnju organizaciju i verske poslove.

(Saopštenje „Građanske Vojvodine“)

„Građansku Vojvodinu“ čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Centar za regionalizam, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava, Novi Sad
Građanski fond „Panonija“, Novi Sad
Otvoreni licej, Sombor
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad

Podelite ovu stranicu!