- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građanska Vojvodina: REM da trajno oduzme dozvolu RTV Pančevo

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina pozvala je danas Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da RTV Pančevo trajno oduzme dozvolu za emitovanje zbog neprofesionalnog izveštavanja i medijskih hajki koje taj medij vodi.

RTV Pančevo predstavlja veliku sramotu za novinarstvo, građane Pančeva, Vojvodinu, i jedan je od najgorih medijskih projekata u Srbiji danas, i to u veoma oštroj konkurenciji profesionalnog beščašća“, ocenjuje se u saopštenju Građanske Vojvodine.

Navodi se da posle protivzakonite i neljudske hajke koju je ovaj medij vodio protiv sudije Stanke Simonović – „zbog toga što je donela jedino zakonitu i logičnu presudu koja međutim nije bila u interesu Srpske napredne stranke“ – napad RTV Pančeva na narodnu poslanicu Mariniku Tepić predstavlja još jedan drastičan pokazatelj kako malo vremena je potrebno da se nekada ugledan medij moralno i profesionalno surva „u najprimitivniju partijsku kaljugu“.

U saopštenju se ukazuje da je prilogom pod naslovom „Ljubavni dvojac Marinike Tepić“ od 13.juna 2017 godine zgažen novinarski kodeks i prekršen čitav niz zakona, između ostalog i Zakon o ravnopravnosti polova, zbog čega bi Regulatorno telo za elektronske medije trebalo da RTV Pančevo trajno oduzme dozvolu za emitovanje.

„To bi se verovatno i desilo da ovo ‘nezavisno telo’ drži do zakona i da nije partijska ispostava SNS-a“, dodaje se.

Građanska Vojvodina smatra da bi i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti morala oštro da reaguje na izveštavanje RTV Pančevo, jer ovaj medijski linč predstavlja diskvalifikaciju svih žena u našem društvu.

Koaliciju Građanska Vojvodina čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!