Građanska Vojvodina: Rehabilitacijom Mihailovića Srbija rehabilituje i zločine iz devedesetih

Srbija se odrekla antifašizma

14. maj 2015

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je kao skandaloznu odluku Višeg suda u Beogradu da rehabilituje četničkog komandanta Dražu Mihailovića i ocenila da se Srbija na taj način odrekla antifašizma.

„Ovom odlukom su rehabilitovani i zločini koje su kvinsliški četnički odredi kojima je rukovodio Draža Mihailović, a po njegovoj naredbi, izvršili na području nekadašnje Jugoslavije, o čemu postoje mnogobrojnih dokazi“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da iza sudske odluke „neprikriveno stoji“ politički vrh zemlje, s ciljem da se opravda i zajednički zločinački poduhvat iz devedesetih godina prošlog veka, a koji je praktično predstavljao nastavak deklarisane politike Draže Mihailovića i njegovih četničkih odreda.

„Rehabilitacija Mihailovića svakako će značajno unazaditi saradnju među zemljama u regionu, a Srbija je njome susedima i svetu poslala simboličku poruku da ne odustaje od politike koja je dovela do strašnih ratova tokom devedesetih godina“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je rehabilitacijom Mihailovića Srbija ponizila žrtve etničkih čišćenja koje su sproveđene po njegovim naredbama tokom Drugog svetskog rata.

„Ova sramna odluka predstavlja logičnu posledicu Izmena Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, kojima su u potpunosti izjednačeni pripadnici partizanskog i četničkog pokreta“, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju i Vojvođanski građanski centar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga