Građanska Vojvodina protiv političkog progona Srđana Tešina

"Stručnjaci" mu spočitavaju što je štampao knjige!?

17. okt 2013

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina (GV) najoštrije je danas osudila “politički progon” direktora kikindskog Kulturnog centra Srđana Tešina, za čiju je smenu Upravni odbor ove institucije podneo zahtev.

Građanska Vojvodina u saopštenju je naglasila da smenu sprovodi nova ”upodobljena” kikindska lokalna vlast bez zakonskog osnova i bez obrazloženja i naglašava da su zbog nedostatka razloga za smenu pokušali da Tešina kriminalizaciju.

Nekompetentnost nove uprave Kulturnog centra u Kikindi ogleda se i u činjenici da će na sutrašnjoj sednici UO biti raspravljano o tome koliko je ova institucije u proteklom periodu uložila u štampanje časopisa i knjiga, a koliko prihodovala od njih, navela je ova koalicija nevladinih organizacija.

“Uprava spočitava Tešinu da investicije u knjige i časopise nisu bile isplative, što je jasan znak koliko su neupućeni u kulturu i stanje na kulturnom tržištu. U Srbiji izdavači često budu na gubitku, i kada izdaju prevode svetskih bestselera, a kamoli kada izdaju književne časopise i knjige kojima se promovišu mladi autori, što je radio Kulturni centar”, piše u saopštenju.

Srđan Tešin je nestranačka ličnost, a za njegov izbor na mesto direktora Kulturnog centra 2010. godine su glasali svi odbornici, posle javnog konkursa raspisanog na osnovu Zakona o kulturi.

Građanska Vojvodina je podsetila da je Kulturrni centar proteklih godina prepoznat od strane kulturne javnosti kao važna insitucija koja uveliko prevazilazi lokalni značaj, sa bogatim programom i brojnim aktivnostima.

“Pozivamo Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje da svojim autoritetom stanu u zaštitu Tešina i principijelno zauzmu stav prema nasilju u kulturi koji sprovode potpuno nekompetentni partijski vojnici”, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Vojvođanski građanski centar.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga