Građanska Vojvodina protiv izgradnje nuklearki u Srbiji

Inicijativa nevladinih organizacija Vojvodine „Građanska Vojvodina“ i Centar za ekologiju i održivi…

04. dec 2009

nuclear.jpgInicijativa nevladinih organizacija Vojvodine „Građanska Vojvodina“ i Centar za ekologiju i održivi razvoj iz Subotice usprotivili su se danas ideji da se u saradnji sa Rusijom u Srbiji grade nuklearne elektrane.
Povodom najava ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Konuzina da su dve vlade razgovarale o ideji da se u Srbiji izgradi nuklearna elektrana, nevladine organizacije (NVO) iz Vojvodine zatražile su političku i punu društvenu odgovornost „za one koji potajno i iza leđa javnosti pripremaju teren za uvođenje nuklearne energije u Srbiju“.
NVO smatraju da energetska stabilnost i samostalnost Srbije „ne sme da bude robinja stranačkih interesa partija na vlasti i lobističkog koristoljublja i pohlepe nuklearaca i naftaša“.
„U slučaju da se neko iz Srbije pojavi sa idejom da se ovde gradi nuklearna elektrana, o tome bi trebali da se izjasne građani na referendumu, jer je nuklearna energija ekonomski, ekološki, socijalno, zdravstveno i bezbedonosno veoma opasna i neprihvatljiva“, kaže se u saopštenju NVO.
Podseća se da je proizvodnja iz nuklearnih elektrana izuzetno skupa i da povlači sa sobom velike rizike.
Dodaje se i da izgradnja ovakvog postrojenja može koštati i do deset milijardi evra.
NVO su podsetile da u svetu trenutno postoji 440 nuklearnih reaktora, što je mnogo manje nego što se nakon naftne energetske krize sedamdesetih godina 20. veka predviđalo, jer su problemi sa nuklearnim otpadom i njegovim deponovanjem sve veći i ozbiljniji.
„Građansku Vojvodinu“ čine Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, Centar za regionalizam, novosadska kancelarija Helsinškog odbora za ljudska prava, Građanski fond „Panonija“ iz Novog Sada, Otvoreni licej iz Sombora, Građanska akcija iz Pančeva, Zelena mreža Vojvodine i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga