Građanska Vojvodina podržava protest advokata

Izvršna vlast Srbije i na primeru advokata pokazala da joj je osnovni princip vladanja – osionost, pokušaj stavljanja pod kontrolu institucija i društvenih procesa, ali i zloupotreba medija

19. nov 2014

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” podržala je danas dvomesečni protest advokata.

U saopštenju se ocenjuje da je u pitanju izuzetan i poučan primer građanske neposlušnosti, borbe protiv bahatosti vlasti, borbe za nezavisnost pravosuđa, koje karakterišu legitimno zalaganje za vlastita ali i prava svih građana Srbije.

“Smatrajući da je advokatska profesija stub očuvanja ljudskih prava i da je posebno bitna u zemljama sa krhkom demokratskom tradicijom, “Građanska Vojvodina” poziva i druge organizacije civilnog društva i građane da podrže protest advokatskih komora i nezavisnost ovih institucija”, navodi se u saopštenju.

U Koaliciji “Građanska Vojvodina” su ukazali da je izvršna vlast Srbije i na primeru advokata pokazala da joj je osnovni princip vladanja – osionost, pokušaj stavljanja pod kontrolu svih institucija i društvenih procesa, ali i zloupotreba medija u obračunu sa svima koji su “neposlušni”.

“Upozoravamo da je pored kampanje koja se vodi protiv advokata, na delu i kampanja protiv sudova koji mogu biti optuženi za sada već evidentno neuspešnu, takozvanu borbu protiv korupcije. Kampanja protiv sudova može biti iskorišćena za jačanje uticaja izvršne na sudsku vlast”, navodi se u saopštenju “Građanske Vojvodine”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga