Građanska Vojvodina: Oduzimanje doktorata Beljanskom – napad na advokaturu i pravnu branšu

"Šta je sledeći korak? Da svima koji drugačije misle od nacionalističke mitomansko-pljačkaške matrice ponište i rodne listove i uvere nas da – u stvari – i ne postojimo”

14. nov 2016

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina optužila je danas Pravni fakultet u Novom Sadu da je odlukom da poništi doktorat advokatu Slobodanu Beljanskom napao celu advokaturu i pravnu branšu i pokušao da se obračuna sa političkim neistomišljenicima, i to u vreme kada već godinama postoje ozbiljne indicije da visoki funkcioneri u Srbiji imaju plagirane i sumnjive doktorate i master radove.

“Reč je o još jednom pokušaju obračuna okorelih nacionalista sa političkim neistomišljenicima, kako bi se ugušilo i ono malo kritičkih glasova koji su preostali u Srbiji, koja pod ‘naprednjačkom’ vlašću nezaustavljivo postaje despotija. Reč je o istom metodu kojim su se devedesetih godina prošlog veka na tom istom Pravnom fakultetu obračunavali sa ‘nepodobnim’ profesorima i proterivali ih sa Univerziteta a neretko i iz Srbije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Građanska Vojvodine je ocenila da ovde nije reč samo o napadu na Slobodana Beljanskog, već o napadu na advokaturu i pravnu branšu generalno, posebno kada se ima u vidu da paralelno teče i pritisak da se onemogući članstvo sudijama u strukovnim organizacijama.

“Slobodanu Beljanskom doktorat je poništen uz nebulozan izgovor da, prilikom odbrane doktorske disertacije 2001. godine, nije podneo zahtev za odbranu doktorata. Iz čega valjda proizlazi da je protiv svoje volje napisao doktorat, odbranio ga, pisao udžbenik za studente Pravnog fakulteta, predavao pravnu etiku na toj istoj visokoškolskoj ustanovi, kao doktor nauka. Šta je sledeći korak koji možemo očekivati? Da svima koji drugačije misle od nacionalističke mitomansko-pljačkaške matrice ponište i rodne listove i uvere nas da – u stvari – i ne postojimo”, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je dodala da se ne treba čuditi “pravnim ekspertima” sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koji su iznad ulaznih vrata nedavno postavili “tradicionalnu” zastavu Vojvodine i pre nego što ju je Skupština Vojvodine izglasala.

“Nije se čuditi onima koji su svojevremeno zaključavali sopstvene studente u fakultetsku zgradu, kako se ne bi mogli pridružiti svojim kolegama u protestima protiv zločinačkog Miloševićevog režima. Nije se čuditi onima iz čijih redova dolazi i ‘genijalni’ pisac Ustava Srbije, zakonodavnog akta koji Srbiju drži zarobljenu u prošlosti i koji je sramota za pravnu nauku”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je Beljanskom doktorat poništen zbog njegovih javnih kritičkih istupa, zatim zbog činjenice da je sa saradnicima sprečio da Pravni fakultet ima monopol nad advokaturom, jer im je plan bio da se upis u advokatske komore dozvoli samo njihovim svršenim studentima.

“On je ‘kriv’ i zato što kao advokat zastupa Udruženje mađarskih učenika u sudskom sporu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koji je jedini fakultet na kome budućim studentima nije dozvoljeno polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku. Dodatno je ‘kriv’ jer je predsednik Centra za pravosudna istraživanja, udruženja koje je okupilo eminentne pravnike spremne da se beskompromisno bore za nezavisno sudstvo i vladavinu prava”, navela je Građanska Vojvodina.

Ta koalicija nevladinih organizacija je upitala koliko još doktorata je Pravni fakultet proveravao u smislu valjanosti procedure i podsetila da se sve dešava u vreme kada na političkoj sceni nesmetano deluju brojne ličnosti sa doktoratima za koje se osnovano sumnja da su plagijati, a povodom čega se profesori sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu nisu ni jednom oglasili.

“Pravni fakultet u Novom Sadu se, takođe, nikada nije oglasio o pokretanju i vođenju disciplinskog postupka ni kada je tema bila doktorat Aleksandra Martinovića (SNS) a u vezi sa postojanjem indicija da je on četiri godine za redom objavljivao isti naučni rad pod drugačijim naslovom, te uprkos tome ipak stekao zvanje doktora pravnih nauka”, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Građanska akcija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga