Građanska Vojvodina: Odmah prestati sa proizvođenjem krize u Vojvodini

"Ulična politika" sa dalekosežnim posledicama

13. apr 2013

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ sa velikom zabrinutošću prati najnovije događaje i poziva političke aktere da odmah prestanu za produkovanjem političke krize u Vojvodini koja može da ima veoma opasne, nesagledive posledice po bezbednost njenih građana.

„Građanska Vojvodina“ poziva nadležne organe da pod hitno ispitaju ko stoji iza plakata na kojima se poziva na likvidaciju vojvođanskog premijera Bojana Pajtića i „njegovih poslušnika“. Rešavanje političkih pitanja potrebno je odmah vratiti u institucije sistema i odustati od rata mitinzima, pozivima na smrt, pamfletima i plakatima.

Smatramo da je jučerašnji, potpuno besmisleni i bespotrebni miting u Novom Sadu, koji je okupio nacionalističke stranke i organizacije, ali i zakonom zabranjene organizacije klerofašističkog tipa, doživeo potpuni fijasko; izražavamo zadovoljstvo zbog toga što su građani Novog Sada i Vojvodine prepoznali da se na ulici kroz izlivanje nacionalizma, političke demagogije i mržnje ne mogu rešavati politička pitanja, odnosno što su izvukli pouku s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoleća, kada su ovakvi događaji bili uvod u krvavi rat na prostorima bivše Jugoslavije. Međutim, stičemo utisak da stranke i organizacije koje su organizovali ovaj skup ne odustaju od namere da u Vojvodini proizvedu ozbiljnu krizu ne obazirući se na posledice. O tome najbolje svedoče govori pojedinih političara na mitingu, koji se mogu tumačiti kao poziv na nasilje.

Pozivamo predstavnike stranaka koji čine pokrajinsku vlast da se principijelno ujedine oko osnovnih principa zaštite Vojvodine i njenih interesa, sa namerom stvaranja širokog fronta koji bi se odupro politici nasilja, fronta koji bi isključivao partikularne interese pojedinih stranaka. Pozivamo, takođe, predstavnike stranaka koji čine republičku vlast da odustanu od „ulične politike“ i „proizvodnje neprijatelja“ i da pokažu da su zaista promenili svoju politiku u odnosu na sramne devedesete godine.

„Građanska Vojvodina“ konstatuje i činjenicu da mediji u Srbiji neprofesionalnim izveštavanjem potpiruju strasti i da ponovo drastično krše profesionalne i etičke standarde, stavljajući se u službu političkih stranaka. Huškačko novinarstvo u Srbiji i posledice takvog izveštavanja u pripremi i tokom ratova devedesetih predmet je ozbiljnih analiza u međunarodnim okvirima i mi odista strahujemo da se takvo novinarstvo ponovo uvodi na velika vrata u Srbiju.

Novi Sad, 13. april 2013.

Građanska Vojvodina

Grаđansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam
Centar za razvoj civilnog društva
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Građanski fond Panonija
Građanska akcija Pančevo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Zelena mreža Vojvodine
Otvoreni licej Sombor

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga