Građanska Vojvodina: Šest godina oktroisanog ustava

Hitno potreban novi Ustav

08. nov 2012

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ saopštila je danas da je Srbiji neophodan novi ustav ukoliki želi da se pridruži zajednici normalnih, civilizovanih zemalja i obezbedi političku, društvenu i ekonomsku stabilnost.

„Važeći Ustav, koji je proglašen tačno pre šest godina, a koji je proizvod jeftine trgovine beogradskih političkih stranaka, iskazao je politički, pravni i demokratski deficit i postao generator brojnih političkih i društvenih turbulencija u zemlji“, ističe se saopštenju vojvođanskih nevladinih organizacija.

„Građanska Vojvodina“ je podsetila da su na sramnom referendumu radi potvrđivanja novog ustava, koji je – protivno svim demokratskim pravilma – trajao dva dana, građani Vojvodine ovaj ustav odbacili, bez obzira što se tada desila evidentna „referendumska krađa“.

„Vojvodina je i tada pokazala svoj demokratski potencijal, kao i to da budućnost Srbije vidi drugačije nego ostatak zemlje. Manje od 44 odsto Vojvođana glasalo je za važeći Ustav, koji ne garantuje vojvođansku autonomiju, nego je svodi na brojku. Pogubnost važećeg Ustava po vojvođansku autonomiju najbolje pokazuje odluka Ustavnog suda Srbije iz jula ove godine kojem su ionako simbolične nadležnosti pokrajine značajno smanjene“, kaže se u saopštenju.

„Građanska Vojvodina“ je ukazala i na to da je pre šest godina „izostala javna rasprava o najvažnijem pravnom aktu u zemlji, a da su poslanici tekst ustava, koji nije prošao ni jezičku redakturu, dobili neposredno pre glasanja“.

„U pitanju je bilo ismejavanje demokratije i ovaj ustav možemo nazvati, posebno za građane Vojvodine, oktroisanim. Neophodno je da se pod hitno pokrene široka javna debata o novom ustavu, koja mora biti u korelaciji sa stvarnošću, koji će omogućiti demokratski i ekonomski razvoj Srbije, te garantovati visoki stepen vojvođanske autonomije“, konstatuje koalicija.

Koalicija „Građanska Vojvodina“ je nastala na bojkotu Ustava iz 2006. godine.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Otvoreni licej Sombor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga