Građanska Vojvodina: Neonacisti i klerofašisti – legalizovani i podstaknuti!

Država snose punu odgovornost zbog toga što neonacisti i klerofašisti ponovo slobodno šetaju ulicama Novog Sada demonstrirajući silu i promovišući najretrogradnije ideologije

02. dec 2015

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da državni organi snose punu odgovornost zbog toga što neonacisti i klerofašisti ponovo slobodno šetaju ulicama Novog Sada demonstrirajući silu i promovišući najretrogradnije ideologije, koje su tokom proteklog stoleća odnele desetine miliona ljudskih života.

Dozvolom za održavanje skupa nasilnim ekstremističkim organizacijama, među kojima se nalaze i oni koje su na listi zabranjenih, MUP Srbije je legalizovao nasilje, neonacizam i klerofašizam, i dozvolio da se simboli ovih ideologija bez ikakvog skrivanja pronose Novim Sadom. Policija ne samo da nije zabranila ovaj skup nego je bila u svojstvu njenog bodi-garda, kao što pre desetak dana nije učinila ništa da zaštiti građane od upada pripadnika ekstremističke Srbske akcije u Muzej savremene umetnosti u Novom Sadu.

Vetar u jedra delovanju neonacista i klerofašista dalo je i pravosuđe pre svega odlukom da se obustave procesi protiv neonacista koji su još 2007. godine nasrnuli na građane koji su se nalazili u mirnoj protestnoj šetnji ulicama Novog Sada, a neke od njih i ozbiljno fizički povredili. Osim toga, aktuelne su i brojne druge sudske odluke u zemlji kojima su pripadnici raznih ekstremističkih organizacija oslobođeni ili simbolično kažnjeni zbog ozbiljnih krivičnih dela. U tom smislu, odnos države prema neonacizmu i klerofašizmu suštinski je nepromenjen dugi niz godina, bez obzira ko je činio vlast.

U ranijem periodu postojale su sumnje da se iza delovanja ovih organizacija nalaze delovi bezbednosnih službi, dok se sada to i ne prikriva, a njihovo delovanje se može posmatrati i kao deo kampanje zastrašivanja građana i političkih protivnika koju vlast sprovodi konstantno i na svim nivoima. Pogotovo u Vojvodini, koja je odavno već prva na udaru ekstremista.

Građanska Vojvodina smatra da je neophodno da građani Novog Sada i Vojvodine ponovo, kao u oktobru 2007. godine, jasno pokažu da ne pristaju na to da pripadnici neonacističih i klerofašističkih organizacija u kolonama koračaju našim ulicama promovišući nasilje kao oblik političke borbe.

Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga