Građanska Vojvodina: Neodgovorne izjave političara prouzrokovale nasilje

Neophodno je otkriti pozadinu ovih događaja

17. okt 2014

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je da je eskalacija nasilja u Vojvodini nad imovinom građana albanske nacionalnosti direktna posledica neodgovornih, zapaljivih i nacionalističkih izjava beogradskih političara posle incidenata na utakmici Srbija-Albanija.

„Umesto da predstavnici vlasti deluju umirujuće na jedno duboko traumatizovano, nasilju sklono društvo, sa teškim ratnim nasleđem, oni su svojim izjavama potpaljivali vatru i praktično motivisali nasilnike da nasrnu na pekare u vojvođanskim gradovima, kojima su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice“, ističe se u saopštenju.

Građanska Vojvodina zahteva od predstavnika vlasti da pod hitno umire huškačku retoriku, a od nadležnih organa da promptno otkriju počinioce ovih zlodela i privedu ih pravdi.

„Takođe, neophodno je otkriti pozadinu ovih događaja i eventualni komandni mehanizam. Ova eskalacija nasilja, ukoliko se ne zaustavi i ukoliko se ne kazne počinioci, može imati veoma teške posledice i po ukupne međunacionalne odnose u Vojvodini, a posledično i na bezbednost svih njenih građana“, upozorava Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine nevladine organizacije Centar za regionalizam iz Novog Sada, Građanska akcija iz Pančeva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, Građanski fond Panonija iz Novog Sada, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju iz Novog Sada i Vojvođanski građanski centar.

NVO osuđuju incidente u Vojvodini i na Kosovu

Nekoliko nevladinih organizacija osudilo je danas napade na albanske pekare u Vojvodini, i nasilje nad Srbima na Kosovu, i zatražilo otkrivanje i kažnjavanje počinilaca.

Incidente u Somboru, Novom Sadu i Staroj Pazovi, kao i napade na Kosovu, osudile su Žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za evroatlantske studije i Savez antifašista Srbije.

Nevladime organizacije ukazuju da je incident na fudbalskoj utakmici između reprezentacija Albanije i Srbije u utorak u Beogradu, pokrenuo talas nasilja nad imovinom Albanaca u Vojvodini.

Podseća se da je pekara u Somboru zapaljena i 2008. godine. Počinioci ovih incidenata i dalje su nepoznati.

Istovremeno, nepoznati počinioci za koje se sumnja da su Albanci ispisali su grafite UČK na zidu manastira Visoki Dečani na Kosovu i ugrožavaju privatnu imovinu Srba u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu.

Nevladine organizacije izražavaju stid i žalost zbog najnovijih napada na, kako ocenjuju, ionako ugrožene i progonjene manjinske grupe.

„Od nadležnih organa Srbije zahtevamo brzu i efikasnu istragu, kako bi se počinioci ovih napada izveli pred lice pravde. Zahtevamo da osiguraju bezbednost svih građana i građanki Srbije. Nadamo se da će i da će nadležni organi Kosova isto tako efikasno reagovati i odgovoriti svojoj obavezi prema svim građanima i građankama Kosova“, navedeno je u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga