Građanska Vojvodina: Matica srpska promoviše neonacizam i ksenofobiju

Večeras u ovoj instituciji predavanje drži poznati nemački ekstremista Gec Kubiček

01. avg 2017

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina optužila je Maticu srpsku da promoviše neonacizam i ksenofobiju, jer će u ovoj instituciji večeras predavanje održati „jedan od promotera desnog ekstremizma i neonacizma u Nemačkoj“ Gec Kubiček.

Građanska Vojvodina je podsetila da je 21. jula predavanje u „ovoj nekada važnoj i uglednoj“ kući održao i funkcioner ekstremističke Alternative za Nemačku Mark Jongen.

„Bez obzira na činjenicu da je Matica srpska uništena institucija, i da je decenijama leglo nacionalizma i institucionalna podrška raznim retrogradnim idelogijama – ova predavanja predstavljaju ozbiljan šamar građanima Novog Sada i Vojvodine“, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina navodi da je Kubiček jedan od lidera nemačke tzv. Nove desnice i deo međunarodnog „kultur-fašističkog“ Identitetskog pokreta, „blizak je mnogim pronacističkim organizacijama i pojedinim partijama u Nemačkoj, kao što su recimo Pegida i Alternativa za Nemačku, i to njihovim najekstremnijim delovima„.

Građanska Vojvodina dodaje da su njegovi stavovi bliski stavovima NPD-a, nemačke neonacističke partije, „iako je svojevremeno bio u svađi sa njima“ i podseća da je Kubiček svojevremeno bio prinuđen da napusti nemačku vojsku zbog „ekstremnog nacionalističkog delovanja“.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam iz Novog Sada, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga