Građanska Vojvodina: Krivično sankcionisati paljenje zastave Vojvodine

Paljenjem zastave Vojvodina se isključuje iz Srbije

13. mar 2012

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ ocenila je danas da ekstremisti koji su spalili zastavu Vojvodine treba da odgovaraju po Krivičnom zakoniku za uništenje državnog simbola, a ne samo za uništenje tuđe stvari.

U zajedničkom saopštenju vojvođanskih NVO se navodi da je paljenje zastave uništenje državnog simbola, te da je neophodno promeniti Krivični zakonik i zaštititi obeležja Vojvodine, kao i obeležja lokalnih samouprava, a ne samo obeležja Srbije i stranih država.

“Ovako, ekstremisti se samo podstiču da, pod patronatom svojih političkih donatora, skoro redovno uništavaju obeležja Vojvodine, sa mogućnošću malih ili nikakvih sankcija”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se uništavanjem obeležja Pokrajine simbolički i politički negira činjenica da je Vojvodina deo Srbije, a uništavanjem njenih obeležja ona se isključuje iz države.

„Građanska Vojvodina“ smatra i da je podrška huliganima koja dolazi od visokih funkcionera pojedinih političkih stranaka skandalozna, i da se u predizborno doba incidenti ove vrste u Vojvodini dešavaju većim intenzitetom.

“Nacionalističke stranke očigledno još jednom u destabilizaciji Vojvodine, ponižavanju njenih građana, kao i u podsticanju međuetničkih incidenata, vide priliku da osvoje političke poene i podršku svojim propalim politikama”, kaže se u saopštenju.

“Građanska Vojvodina” je apelovala na organe bezbednosti da u predizbornom periodu moraju da budu aktivniji, i da “ne reaguju kao vatrogasci na pojedinačne incidente”, već da sistematskom akcijom otkriju organizatore i nalogodavce ovakvih dela.

“Građansku Vojvodinu” čine Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, udruženje građana Panonija, Otvoreni licej, Zelena mreža Vojvodine i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

 

Prekršajna prijava za paljenje zastave?!
Novosadska policija privela je prekršajnom sudiji Stefana P. (21), koji je osumnjičen da je zapalio zastavu Vojvodine. On je za paljenje vojvođanske zastave već bio osumnjičen u septembru prošle godine.

Policija je identifikovala i Srđana B. (32) iz Novog Sada, koji je osumnjičen da je pisao grafite na stambenoj zgradi ispred koje je zapaljena zastava.

Tužilaštvo je ocenilo da je Srđan B. počinio krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari.

LSV: Pretnja smrću devojci koja je prekrečila Mladićev grafit

Jednoj aktivistkinji Omladine Lige  socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je učestvovala u akciji prekrečavanja grafita mržnje, elektronskom poštom upućene su pretnje smrću, saopštila je danas LSV

„Na mejl adresu omladine LSV toj mladoj devojci je stigla poruka bizarnog sadržaja u kojoj joj je i direktno poručeno da će biti zaklana”, navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je od policije zatražila da pronađe osobu koja je uputila ove pretnje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga