Građanska Vojvodina: Kazniti one koji pozivaju na linč

Očigledno je da je reč o kontinuitetu napada koji uvek dolaze od strane onih koji bi i dalje da dele ljude na način kako to čine fašisti

13. jul 2013

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je danas osudila najnovije napade ekstremnih nacionalista na novosadskog književnika i novinara Nedima Sejdinovića i pozvala nadležne organe da „konačno reaguju“ i da na adekvatan način sankcionišu autore „poziva na linč“.

„Očigledno je da je reč o kontinuitetu napada koji uvek dolaze od strane onih koji bi i dalje da dele ljude na način kako to čine fašisti. Reč je o onima koji bi da huškaju, u nadi da će se u Srbiji i regionu ponoviti devedesete godine prošlog veka, kada su ljudi ubijani i proterivani samo zbog drugačijeg imena i drugačijih političkih stavova“, navodi se u saopštenju za javnost.

Građanska Vojvodina je podsetila da je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čiji je Sejdinović predsednik Izvršnog odbora, konstantno na meti napada ekstremnih nacionalista, a da do sada nadležni organi gonjenja nikada nisu reagovali na adekvatan način.

„Pozivamo aktuelne vlasti da svoje zaklinjanje u evropski put Srbije i u evropske civilizacijske vrednosti dokažu i u praksi, tako što će zaštititi novinare i javne ličnosti koje su neprestano na meti napada fašizoidnih delova društva“, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina pozvala je vlasti da prestanu sa praksom imenovanja na mesta glavnih urednika onih novinara i urednika koji su tokom devedesetih godina prošlog veka bile „perjanice ratne propagande Miloševićevog zločinačkog režima“.

„Samo na taj način, kroz konkretne poteze, vlast će uspeti da nas uveri da je iskrena u nameri da Srbiju nepovratno usmeri ka EU. U suprotnom, imaćemo razloga da sumnjamo u njihovu iskrenost i moći ćemo da zaključimo da jednu retoriku imaju prema evropskim zvaničnicima, a sasvim druge poteze i namere imaju prema građanima sopstvene države“, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine, Otvoreni licej.

Na portalu Koreni objavljen je poziv na linč Nedima Sejdinovića, u kom se on naziva „muslimanskim vojvodom“ i „jednim od vodećih vojvođanskih separatista“.

Tekst prate komentari koje su potpisale navodne Sejdinovićeve komšije, koji traže dodatne informacije o tome „gde živi poturčeni balija“. Identičan tekst prenet je danas i na portalu Intermagazin.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga