Građanska Vojvodina: Izbori su bili potpuno neregularni

"Niko nema pravo da stoji skrštenih ruku, ukoliko ne želimo da se probudimo u najogoljenijoj diktaturi gde će ljudski život vredeti koliko i jedan glasački listić"

03. apr 2017

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da su predsednički izbori u Srbiji bili daleko od slobodnih i demokratskih, odnosno da su sprovedeni u potpuno neregularnoj atmosferi, kojom su dominirali zastrašivanje građana, uzurpacija državnih institucija, medijski mrak, političko nasilje i brojne neregularnosti tokom izbornog procesa.

Srbija je definitivno ostala bez jedne od retkih demokratskih vrednosti za koje smo mislili da smo ih zauvek dosegli nakon pada Miloševića, a to su fer i pošteni demokratski izbori i mirna smenjivost vlasti na izborima.

Jasno je da Srbija korača putem otvorene diktature i gaženja svih demokratskih procedura, a više je nego zabrinjavajuća činjenica da veliki deo naše javnosti i međunarodna zajednica – sve to mirno posmatraju.

Jasno je i to da je kandidat vlasti potrošio milione evra za svoju agresivnu kampanju, a građani Srbije moraju dobiti odgovor na pitanje ko je tu kampanju finansirao i čijim novcem.

Građanska Vojvodina apeluje na političke i društvene aktere koji predstavljaju alternativu represivnoj vlasti da u narednom periodu sa velikom ozbiljnošću pristupe stvaranju infrastrukture za odbranu demokratskih vrednosti i ugroženih ljudskih prava u Srbiji.

Građanska Vojvodina smatra da niko nema pravo da stoji skrštenih ruku, sa strane, i da je pred svima nama veliki posao ukoliko ne želimo da se probudimo u najogoljenijoj diktaturi gde će ljudski život vredeti koliko i jedan glasački listić.

Građansku Vojvodinu čine:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad
Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga