- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građanska Vojvodina: Incident u Rumi posledica tolerisanja ekstremista

Incident u Rumi, u kojem su nepoznati počinioci uništili tokom prošle noći novopostavljenu rasvetu u dvorištu Katoličke crkve direktna je posledica tolerisanja ekstremista od strane nadležnih organa Srbije.

Incident se desio samo dva dana nakon što se Ustavni sud Srbije oglasio nenadležnim povodom inicijative Tužilaštva i Ministarstva pravde, koja je podneta još 16. oktobra 2009. godine, o zabrani 15 ekstremističkih navijačkih grupa. Ekstremisti su očigledno to shvatili kao poruku da mogu nekažnjeno nastaviti sa svojim delovanjem i napadima.

Građanska Vojvodina podseća da je Srem tokom poslednje decenije 20. veka bio poprište ne samo incidenata, već i proterivanja nesrpskog stanovništva, pa i ubistava. Podsećamo, takođe, da za ta krivična dela iz devedesetih godina do dana današnjeg niko nije odgovarao, sem što se pojedincima još uvek sudi pred Haškim tribunalom za proterivanje nesrpskog stanovništva iz Srema.

Građanska Vojvodina poziva nadležne institucije – a to svakako nije samo Ustavni sud Srbije – da konačnu počnu da primenjuju zakonske propise i da izriču rigorozne sankcije počiniocima ovakvih incidenata, kojima se na očigledan način raspiruju međunacionalna, verska i rasna mržnja i netrpeljivost. Zahtevamo hitnu reakciju policije, tužilaštva i pravosuđa povodom incidenta u Rumi.

Posebnu ironiju predstavlja činjenica da se incident desio u noći nakon 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, dana kada su nadležni u Srbiji tvrdili da ova država poštuje ljudska prava. Takođe, incident se desio samo noć nakon sramote koja je naneta Srbiji, kada je Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo da država neće imati predstavnika na ovogodišnjoj dodeli Nobelove nagrade za mir.

GRAĐANSKA VOJVODINA

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Građanski fond „Panonija“, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad-Beograd
NVO „Otvoreni licej“, Sombor
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad

Podelite ovu stranicu!