Građanska Vojvodina: Hitno potvrditi Statut Vojvodine!

Inicijativa nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ poziva poslanike republičkog parlament…

08. feb 2009

Inicijativa nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ poziva poslanike republičkog parlamenta da bez odlaganja potvde predloženi Statut Vojvodine i da ne podležu javnim i tajnim pritiscima koje na njih vrše pojedine političke i parapolitičke snage u društvu, s ciljem zaustavljanja decentralizacije Srbije. Jasno je da je predloženi vojvođanski statut dobrodošao početni akt decentralizacije države, iako svakako nedovoljan sa stanovišta interesa građana Vojvodine. Predloženi statut je i akt kojim se, bar na simboličkoj ravni, ukida deo posledica miloševićevskog nacionalističkog „jogurt“ puča, državnog udara u Vojvodini koji je bio uvod u krvave i zločinačke ratove na tlu bivše Jugoslavije. Podsećamo poslanike republičkog parlamenta da su ionako već prekršili Ustavni zakon, jer su Statut Vojvodine morali da potvrde do kraja prošle godine. Pozivamo ih da prestanu sa kršenjem zakona, jer su, barem teoretski, oni upravo ti koji zakone donose.

Ustavno-pravni položaj Vojvodine jeste pravi test da li je Srbija spremna da se suoči sa svojom nedavnom prošlosti i da li je sadašnja vlast spremna da istinski pristupi evropskim integracijama, za koje je decentralizacija nezaobilazan uslov! Takođe, to je test da li je država dovoljno moćna da se suprotstavi centralističko-nacionalističkoj eliti, među kojima se izdvajaju SANU, SPC i raznorazni tajkuni sa manje-više kriminalnom prošlošću, kao i političkim partijama koje su bile duboko umešane u zločinačku politiku Miloševićevog režima ili su je podržavale.

„Građanska Vojvodina“ najoštrije osuđuje skandalozno mešanje delova Srpske pravoslavne crkve u političke i državne stvari zemlje i njenu konstantnu poziciju „faktora nestabilnosti“, odnosno „višenamenske štake“ za koju se pridržavaju predstavnici antievropskih i ultranacionalističkih partija. Nepobitna je činjenica da delovi SPC danas predstavljaju ozbiljnu branu napretku i modernizaciji Srbije.

„Građanska Vojvodina“ ne podržava ni „lutajući cirkus“ koji je po gradovima Srbije na turneji na čelu sa predsednicima republičkog i pokrajinskog parlamenta. Pitanje vojvođanskog statuta je pre svega pitanje njenih građana, koji su velikom većinom na prethodnim izborima glasali za političke stranke koje su Vojvodini obećavale i mnogo veći stepen autonomnosti nego onaj koji je pravno uobličen u predloženom statutu.

Sve što ovih dana gledamo u vezi sa vojvođanskim statutom još jednom potvrđuje da smo bili u pravu kada smo u jesen 2006. godine pozvali građane da bojkotuju referendum o aktuelnom Ustavu Srbije. Ustav u Vojvodini nije prošao, uprkos krađi na referendumu kakva se ne pamti ni u Miloševićeva vremena. Ali, danas je potpuno jasno da je Ustav Srbije skrojen od strane nacionalističko-centralističkih snaga na taj način da Vojvodini nikada ne bude vraćena autonomija. Učinjeno je to kroz besmislenu odredbu koja kaže da Skupština Srbije mora da potvrdi Statut Vojvodine, čime je nastavljen tretman Vojvođana kao maloumnih bogatih rođaka koji ne znaju da se staraju za sopstvene resurse i za sopstveni novac.

Građanska Vojvodina sa zabrinutošću upozorava građanke i građane Vojvodine i Srbije da je u toku pokušaj proizvođenja novog neprijatelja. Nakon Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka, Albanaca i Crnogoraca, sada su na red očigledno došli Vojvođani. Očigledno, nacionalistička zver ne zna da funkcioniše drugačije već da proizvodi sve nove i nove „neprijatelje“ kojima se potom i bukvalno „hrani“.

Apelujemo na EU i druge važne faktore međunarodne zajednice da sa posebnom pažnjom prate razvog situacije u vezi usvajanja Statuta Vojvodine, imajući pri tom u vidu da je agresivni centralizam bio okidač raspada bivše Jugoslavije i krvavih ratova koji su ga pratili.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Građanski fond Panonija
Zelena mreža Vojvodine
Građanska akcija Pančevo
NVO “Otvoreni licej” Sombor

 (Saopštenje nevladinih organizacija Vojvodine upućeno javnosti 8. januara 2009.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga