Građanska Vojvodina: Hitno obustaviti nelegalnu (ras)prodaju NIS-a

Inicijativa nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ zahteva da Vlada Srbije pod hitno obustavi sv…

19. dec 2008

Inicijativa nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ zahteva da Vlada Srbije pod hitno obustavi sve aktivnosti vezane za (ras)prodaju Naftne industrije Srbije ruskom „Gaspromu“, sve dok građanima i javnosti jasno i racionalno ne obrazloži koji su to državni, politički ili bilo koji drugi interesi zbog koje se naša zemlja odriče stotina miliona evra, koliko je potcenjena vrednost NIS-a. Vlada Srbije ne bi smela da nastavi započeti proces (ras)prodaje najveće firme u Srbiji ni dok Ustavni sud ne proceni ustavnost tzv. gasno-naftnog sporazuma koji je Srbija zaključila sa Rusijom u januaru ove godine.

Sada je već sasvim jasno da Srbija ne samo da nema nikakvu garanciju da će biti izgrađeni gasovod „Južni tok“ i skladište u Banatskom Dvoru, već, obrnuto, da postoji mnogo indicija da to ruski partner neće učiniti! Ne treba pritom zaboraviti ni činjenicu da Srbija još baštini pogodnosti centralističko-miloševićevskog državnog udara kojom je Vojvodini oduzeta sva imovina, pa i ono što čini 90 odsto vrednosti NIS-a; to je još jedan dokaz da treba obustaviti rasprodaju ove kompanije, dok Vojvodini ne bude vraćena njena silom oduzeta imovina! Osim toga, prodaja NIS-a Rusiji ugrožava i evropsku budućnost Srbije, jer se ponovo u našu zemlji uvodi monopol kao zakonomeran i važeći ekonomski princip, i napuštaju vrednosti tržišne ekonomije!

Ove nedvosmisleno tačne činjenice ohrabruju „Građansku Vojvodinu“ da zdušno zahteva odgovor od Vlade Srbije: šta je to zbog čega je skoro celokupna politička klasa u Srbiji odlučila da, po svaku cenu, pa čak i po cenu političke popularnosti, „proćerda“ firmu sa najvećim prihodom u Srbiji? Da li možda neko misli da će rasprodajom naše imovine i ugrožavanjem građana Srbije, posebno građana Vojvodine, uz pomoć Rusije, vratiti suverenitet na Kosovu? Pošto smo sigurni da to niko normalan u ovoj zemlji ne misli, onda je jasno da je u pitanju nešto drugo što građanima do sada nije saopšteno. Ukoliko se predstavnici vlasti ogluše na ovaj zahtev „Građanske Vojvodine“, imaćemo pravo da sumnjamo da nisu u pitanju  državni i politički interesi, već privatni, odnosno da su ključni imaoci vlasti i političke moći na neki način korumpirani ili ucenjeni! Jer, i nemamo šta drugo da pomislimo!

Na kraju, ali ni u kom slučaju najmanje važno, događaji oko privatizacije NIS-a još jednom su otvorili nikada do kraja razjašnjenu ulogu Rusije i ruske politike u moralnom i ekonomskom sunovratu Srbije tokom devedesetih godina prošloga veka. Sunovratu iz kojeg se još uvek nismo ni počeli migoljiti!

(Saopštenje Inicijative nevladinih organizacija Građanska Vojvodina)

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd/Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Građanski fond „Panonija“, Novi Sad
Otvoreni licej, Sombor
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga