„Građanska Vojvodina” podržava MSUV i akciju „…by the way“

Protest zbog klerikalno-nacionalističke kampanje koji se vodi protiv Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i umetničke akcije "...by the way"

01. apr 2011

Inicijativa vojvođanskih nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” najoštrije osuđuje sramnu i anticivilizacijsku kampanju koju pojedini mediji, klerikalno-nacionalistički krugovi i SPC sprovode protiv Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i umetničkog projekta “…by the way”, koji se realizuje u Novom Sadu. Novi Sad, Vojvodina i Srbija trebalo bi da budu postiđeni činjenicom da je “pod pritiskom javnosti” ugrožena ova umetnička akcija, čiji je producent Institut za umetnost u javnom prostoru Štajerske, i da je skinut jedan od bilborda koji su bili sastavni deo projekta, a na kojem su se nalazili dve osobe istog pola sa potpisom “Just married”. Umetnička akcija je inače sastavljena od izložbe u samom muzeju i radova koji su postavljeni u gradu i koji propituju određene društvene probleme.

“Građanskoj Vojvodini” je jasno da oni koji još uvek žive u srednjem veku ne mogu da razumeju važnost umetničkih intervencija u javnom prostoru i da razumeju suštinu ove izložbe, koja je imala za cilj da konfrontira umetničke sadržaje sa okruženjem i javno pokrene dijalog o otvorenim društvenim pitanjima, od kojih je položaj seksualnih manjina samo jedno od tih pitanja. Međutim, smatramo da se ovde ne radi o nerazumevanju već o promociji i podsticanju mržnje i nasilja prema svemu što je drugačije od palanačkog, primitivnog duha, odnosno da ova kampanja praktično predstavlja nastavak kampanje koja je rezultirala stravičnim nasiljem tokom prošlogodišnje Parade ponosa u Beogradu.

Tražimo od predstavnika gradske i pokrajinske vlasti da javno, bez kalkulisanja, podrže ovu izložbu i omoguće vraćanje bilborda na mesto gde se nalazio pre tzv. protesta javnosti. Takođe, smatramo da je neophodno da što šira javnost podrži Muzej savremene umetnosti Vojvodine i ovu izložbu pošto ovo pitanje uveliko izlazi iz sfere umetnosti.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Građanski fond „Panonija“, Novi Sad
Otvoreni licej, Sombor
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Građanska akcija Pančevo

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga