Građanska inicijativa: Branićemo naš park

Nećemo dozvoliti uništavanje starog jezgra grada u kome se nalaze dva značajna muzeja

05. apr 2017

Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine oštro je protestovala zbog toga što je u Konceptualnom okviru plana regulacije parking garaža na području Novog Sada ponovo izneta namera da se staro gradsko jezgro pretvori u parking.

Najavili su da će na taj dokument podneti primedbe i pozvati 3.000 potpisnika peticije protiv garaže da im se pridruže.

U saopštenju Građanske inicijative ukazuje se da grad ne odustaje od ideje da uništi parkić i izgradi garažu, uprkos brojnim građanskim protestimaa i zvanično upućenim primedbama.

„Pozivamo i ostale sugrađane da se upoznaju sa Konceptualnim okvirom plana regulacije parking garaža i reaguju na izgradnju parking garaža u njihovom komšiluku“, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine aktivna od 2015. godine, te da je nakon prvihj planova grada da u parku postavi garažu organizovala niz javnih akcija, radionica i bioskop na otvorenom, te da je 3.000 građana i građanki Novog Sada potpisalo peticiju protiv garaže.

„Na Plan generalne regulacije građani su podneli 70 primedbi. Reagovali smo i na Strategiju održivog razvoja grada i učestvovali smo na javnoj raspravi o Strategiji. Iako se u mnogim gradskim dokumentima predlaže izgradnja podzemnih garaža i dalje se za ‘održivo rešenje’ smatra uništavanje starog jezgra grada u kome se nalaze dva značajna muzeja, Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti“, napominje se u saopštenju.

Inicijativa smatra da višespratnim javnim garažama nije mesto u starom jezgru grada, koje je utvrđeno za prostornu kulturno-istorijsku celinu pod zaštitom države, već periferno od njega, bez ugrožavanja spomenika kulture, postojećih zelenih površina i kvaliteta života stanovnika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga